Bakanlıktan kritik uyarı geldi: Büyükşehirleri ciddi bir kriz bekliyor

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, içme suyu barajlarının kritik seviyenin altında seyrettiğini söyleyerek, ‘’Ocak ayında yağmur yağmazsa barajların dolması için elimizde sadece Şubat ayı kalıyor" dedi.

03.01.2023-10:38 - (Son Güncelleme: 03.01.2023-17:18) Bakanlıktan kritik uyarı geldi: Büyükşehirleri ciddi bir kriz bekliyor

Küresel ısınma ve iklim değişikliği sebebiyle dünyada kuraklık etkisi artıyor. Canlılar için önemli bir tehlike olan kuraklık özellikle su konusunda önemli bir tehdit olarak görülüyor. Uzmanlar ise konu hakkında dikkat çeken uyarılar yaparak ülkeleri tedbir almaya devam ediyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Emin Birpınar, içme suyu barajlarının kritik seviyenin altında seyrettiğini söyleyerek, ‘’Ocak ayında yağmur yağmazsa barajların dolması için elimizde sadece Şubat ayı kalıyor" dedi.

Büyükşehirleri ciddi bir kriz bekliyor

Türkiye genelindeki barajlarda giderek düşen su seviyesinin risk oluşturmaya başladığına dikkat çeken Birpınar, hava olaylarının garipleştiğini belirterek, "Türkiye genelinde yağış yok. Sıcaklıklar normalin çok üstünde. Böyle devam etmesi hâlinde metropollerde büyük su krizi olur. İçme suyu barajları kritik seviyenin altında seyrediyor. Bu ay yağmur yağmazsa barajların dolması için elimizde sadece şubat kalıyor" dedi.

Baraj Seviyesi Kritik

Sosyal sorunları tetikler

Kuraklığın gıda kıtlığına yol açabileceğini vurgulayan Birpınar, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Gıda kıtlığı da başka sosyal olayları tetikler. Özellikle iklim değişikliği dolayısıyla doğudan batıya, güneyden de kuzeye iklim göçlerini ortaya çıkaracaktır. Problem ortak, çözüm de ortak bulunmalı. Birleşmiş Milletlere (BM) çok iş düşüyor."

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal