TÜİK enflasyon rakamlarını açıkladı: Memur ve emekli maaşları netleşti

TÜİK son dakika açıklaması yaparak Aralık ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Buna göre Aralık ayı enflasyonu aylık bazda 1,18, yıllık bazda ise yüzde 64,27 olarak gerçekleşti. Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla beraber memur ve emeklilere yapılacak olan zam da netlik kazandı. İşte ayrıntılar...

03.01.2023-10:15 - (Son Güncelleme: 03.01.2023-17:17) TÜİK enflasyon rakamlarını açıkladı: Memur ve emekli maaşları netleşti

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan son dakika açıklamasına göre Aralık ayı enflasyon  rakamları belli oldu. TÜİK’in verilerine göre  Aralık ayı enflasyonu aylık bazda 1,18, yıllık bazda ise yüzde 64,27 olarak gerçekleşti. Enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla beraber memur ve emeklilere yapılacak olan zam da netlik kazandı. Ay içerisinde yapılacak olan zamlar  6 aylık enflasyon farkı, toplu sözleşme zammı ve refah artışı ile hesaplanacak. 

Memur ve emekli maaşları netleşti

Sabah’ın haberine göre; Memur maaş zammı için kritik veri açıklandı. Memur maaşları, Ocak zammı ile beraber artarak milyonların alım gücü yükselecek. Memur zammı hesaplama tabloları gündemdeki sıcaklığını artırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan asgari ücret örneğinde olduğu gibi memur zammı 2023 ile maaşlara ek zam şeklinde yansıyacak sosyal refah düzenlemeleri için hükümete talimatını verdi.

TÜİK Enflasyon Son Dakika

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Aralık ayı enflasyon rakamlarını duyurdu. Buna göre enflasyon aylık bazda 1,18 yıllık bazda ise yüzde 64,27 olarak gerçekleşti. 6 aylık enflasyon rakamı ise yüzde 15,39 olarak gerçekleşti. Bu rakam refah payı hariç Ocak 2023 SSK ve Bağ-Kur emeklisi zammı oldu. Enflasyon farkı ve toplu sözleşme dahil memur ve memur emeklisi zam oranı ise 16,47 oldu.

Hesaplar değişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan,  hükümete memur ve emekli zammı için sosyal refah düzenlemesi talimatını verdi. Memurlar enflasyon dışında sosyal refah payı adı altında ek zam alacak.

Enflasyon farkı ve ek zam ile hesaplanacak

Ek zamların TÜİK'in Aralık ayı enflasyon oranı açıklaması sonrası veya hafta içinde duyurulması bekleniyor. Enflasyon farkı ve toplu sözleşme zam oranına ilave olarak masadaki 3 ek zam dahil ekonomistlerin beklentilerine göre son memur maaş zammı tabloları belli oldu.

TÜİK Enflasyon Son Dakika-1

Sosyal ödemeler de memur zammına göre belirleniyor

65 yaş aylığı, evde bakım desteği, kronik hasta yardımı ve engelli aylığı da memur zammı ile belirlenecek. Memur emeklisi ve memur maaşları için belirlenecek zam oranı aynı zamanda da kıdem tazminatı tavanı da yükseltecek.

- 6 aylık memur enflasyon farkı ve memur zammı hesabı

- 15 meslekte ek zamlı memur maaşları

- En düşük memur maaşı ve memur emeklisi aylığı hesabı

- Kıdem tazminatı tavanı hesabı

- 65 yaş aylığı, evde bakım desteği, kronik hasta yardımı ve engelli aylığı

Enflasyonun 2022 yılında enerji, gıda ve tedarik sorunlarıyla yükselmesi tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de vatandaşların alım gücü üzerinde olumsuz etki yaratması sonrası hükümet, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Vatandaşlar enflasyona ezdirilmeyecek' talimatı doğrultusunda asgari ücret, emekli ve memur zammı başta olmak üzere sosyal refah düzenlemeleri üzerine yoğunlaştı ve ilk adım asgari ücret oldu.

Asgari ücret rekor kırdı

Yaklaşık 7 milyon çalışanı doğrudan etkileyen asgari ücret Temmuz'a göre yüzde 54,6, Ocak 2022 dönemine göre yüzde 100 artarak Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı. Bunun yanında asgari ücret 455 dolar düzeyine yükselerek bir rekoru da döviz bazlı kırdı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve Memur-Sen'e bağlı 11 sendikanın temsilcileriyle görüşen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, 2022 Ocak döneminde memurlara enflasyonun üzerinde zam verildiğine dikkat çekerek 2023 Ocak zammı dönemi içinde benzer yaklaşım içerisinde olduklarının altını çizdi.

TÜİK Enflasyon Son Dakika-2

Ocak 2022 döneminde yapılan düzenlemeyle beraber emekli ve memur zammının yanında sosyal refah artışlarının yapılmasının önü açıldı.

Geçtiğimiz Ocak döneminde en düşük emekli maaşı için refah payı ile birlikte enflasyonun çok üzerinde yüzde 66'lık zam yapıldı. Memurlar ise aynı dönemde toplu sözleşme zammı ve enflasyon farkı dışında yüzde yüzde 2,5'luk ek zam aldı. Böylece memur maaşları için Ocak zammı yüzde 30,95 olarak gerçekleşti.

2022 Memur zammı yüzde 85’i aştı

Temmuz zammı ile beraber memur maaşları yüzde 41,69 oranında yeniden arttı. 2022 yılında memurlar kümülatif olarak yüzde 85'i geçen zam almış oldu. Bu oranın yıllık enflasyonun üzerinde olması dikkat çekti.

Temmuz zammı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan, asıl düzenlemelerin Ocak 2023'te yapılacağının sinyalini verdi.

Masada 3 formül var

Memur zammı için öncelikle 6 aylık enflasyon rakamları belli olacak. Bu rakamların ardından Çalışma Bakanlığı sosyal refah artışları için yaptığı çalışmayı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın onayına sunacak.

Masada enflasyon farkı, toplu sözleşme zammı ve refah payı dahil yüzde 30 ve 35 civarında bir zam hesabı bulunuyor. Memur sendikalarının çoğunluğu ise yaklaşık yüzde 40 zam talep etti.

Yılda 2 kez zam yapılıyor

Memur ve memur emeklilerinin maaş zammı, her yıl iki kez 6 aylık enflasyon farkı ve toplu sözleşme zammı oranında belirleniyor. SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise yılda iki kez 6 aylık enflasyon kadar zam alıyor. Aralık 2022 enflasyon oranlarının açıklanmasıyla birlikte, 6 aylık enflasyon farkı yüzde 15.25, olarak gerçekleşti. 

Enflasyon verileri sonrası memur ve memur emeklileri ocakta toplam yüzde 16,25 zam almaya hak kazandı. SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise yüzde 15,25 zam alacak.

ENAG Aralık ayı enflasyon rakamları da belli oldu

ENAG, aylık enflasyonun yüzde 5,18; yıllık enflasyonun ise yüzde 137,55 olduğunu bildirdi. ENAG açıklamasında "ENAGrup Tüketici Fiyat Endeksi (E-TÜFE) Aralık ayında %5.18 arttı. E-TÜFE’nin 2022 yılındaki artışı %137.55 olarak gerçekleşti. Son 6 aylık enflasyon oranı ise %38.57 oldu" ifadelerine yer verildi. Yıllık enflasyon, kasım ayında yüzde 170,70 olmuştu. ENAG E-TÜFE'si ekim ayında yüzde 185'i gördükten sonra baz etkisiyle gerilemeye başlamıştı.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal