Bakan Şimşek’ten enflasyon mesajı: ‘Yaz aylarında kalıcı bir şekilde düşüşe geçecek’

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD’deki temaslarına devam ederken enflasyon hakkında da mesajlar vermeye devam ediyor. Bakan Şimşek, enflasyonun yaz aylarında kalıcı bir şekilde düşüşe geçeceğini bildirdi.

23.04.2024-10:54 - (Son Güncelleme: 23.04.2024-17:38)

Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankasının Bahar Toplantıları ve diğer etkinliklere katılan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ABD’de yaptığı temaslarla ilgili olarak açıklamalarda bulundu. ABD’li yatırımcıların Türkiye’ye ilgisinin büyük olduğunu söyleyen Şimşek, "Dezenflasyonla, yapısal reformlarla, mali disiplinle makroekonomik temelleri güçlendiriyoruz ve bu çok ilgi çekiyor. Onun için yatırımcı ilgisi tek kelimeyle mükemmeldi." sözlerini kullandı.

‘Birçok uluslararası kuruluşla görüşme fırsatı bulduk’

AA’da yer alan habere göre; Şimşek, toplantıların son derece verimli geçtiğini ifade ederek, Dünya Bankası, Asya Altyapı Yatırım Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası, Avrupa Yatırım Bankası gibi birçok uluslararası kuruluşla görüşme fırsatı bulduklarını belirtti.

IMF ve Dünya Bankası toplantılarına katıldıklarını ve G20 toplantılarına da değinen Şimşek, büyük gruplarla 20'den fazla yatırımcı toplantısı gerçekleştirdiklerini ve yüzlerce yatırımcıyla bir araya geldiklerini aktardı.

Bakan Şimşek’ten enflasyon mesajı: ‘Yaz aylarında kalıcı bir şekilde düşüşe geçecek’

"Yatırımcılara Orta Vadeli Program'ın (OVP) uygulaması, elde edilen kazanımlar ve bundan sonraki süreç hakkında detaylı sunumlar yaptık." diyen Şimşek, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

"Türkiye'ye olan ilgi oldukça büyük. Sabahın erken saatlerinden akşam geç saatlere kadar toplantılara katıldığımız günler oldu. Cuma günü Washington'da 18 program gerçekleştirdik. Dolayısıyla Türkiye'ye büyük bir ilgi var. Çünkü hikayesi olan ve kredibilitesi olan nadir ülke programlarından bir tanesiyiz. Türkiye'nin hikayesi zaten güçlü, büyük ve gelişen bir ekonomiye sahip. Dezenflasyon, yapısal reformlar ve mali disiplinle makroekonomik temellerimizi güçlendiriyoruz ve bu büyük ilgi çekiyor. Bu nedenle yatırımcı ilgisi tek kelimeyle mükemmeldi."

‘Programla ilgili soru işaretleri kalktı’

Mehmet Şimşek, geçen yıl New York'ta düzenlenen yatırımcı konferansında programın uygulanmasıyla ilgili şüpheler olduğunu hatırlatarak, bu konudaki soru işaretlerinin sona erdiğini belirtti.

Siyasi anlamda programa verilen destek konusundaki soruların da artık sona erdiğini vurgulayan Şimşek, "Programa olan güvenin arttığını açıkça görebiliyoruz. Net bir mesajımız var; maliye politikasını güçlendireceğiz, dezenflasyona destek olacağız, harcamaları gözden geçiriyoruz. Hangi harcamaları kısmamız gerektiğine ve nerede kesintiye gitmemiz gerektiğine dair bir planımız var." şeklinde konuştu.

Bakan Şimşek, kayıt dışılıkla mücadelelerinin de en önemli konularından biri olduğunu belirterek, bu alandaki önemli adımların devam edeceğini ifade etti. Şimşek, devamında şunları söyledi: "Yani kayıt dışı faaliyetlerden vergi toplama yaklaşımıyla bir çerçeve oluşturacağız. Maliye politikası, ekonomi programına ve dezenflasyona destek olacak. Zaten Merkez Bankamız para politikasında çok iyi işler çıkarıyor. Cari açık, öngördüğümüzden daha hızlı bir şekilde daralıyor. Bu da rezerv birikimimize olanak sağlayacak."

‘Enflasyon yaz aylarında kalıcı bir düşüş trendine girecek’

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek, bankaların ve reel sektörün küresel finans sistemine daha rahat eriştiğini belirtti. Geçen yıla göre daha düşük faizlerle ve uzun vadeli kaynaklarla sektörün desteklendiğini ifade etti.

Bu gelişmelerin programa olan güveni artırdığını dile getiren Şimşek, önümüzdeki 12 ay için enflasyon beklentilerinin yüzde 35'e düştüğünü aktardı.

Ekonomideki dengelemenin güçlü bir şekilde devam ettiğini vurgulayan Şimşek, net ihracatın ilk çeyrekte artıya geçtiğini söyledi. İç talepte bir miktar yumuşama olacağını belirten Şimşek, bu dengelemenin cari açıkta ve enflasyonda kalıcı bir düşüşe neden olacağını öne sürdü. Ayrıca, yaz aylarında enflasyonun kalıcı bir şekilde düşüş trendine girmesini beklediklerini ifade etti.

‘Ülkenin program etrafında kenetlenmesine ihtiyaç var’

ABD'deki açıklaması sonrasında gündeme getirilen iddialara cevap veren Şimşek, "yerel yatırımcılar" ifadesinin uluslararası bir finans platformunda kullanıldığını ve vatandaşlara yönelik olmadığını vurguladı. Şimşek, finans jargonunda sıkça kullanılan bu terimin, sosyal medyada veya muhalefetin dile getirdiği anlamda kullanılmadığını belirtti. Kendisinin uzun yıllar bakanlık yaptığını ve milletin duruşunu bildiğini ifade ederek, vatandaşa ve millete hizmetkar olduklarını söyledi. Başkalarının iddia ettiği gibi bir durumun söz konusu olmadığını vurguladı.

Ülkenin bu programa kenetlenmesinin önemine değinen Şimşek, programın Türkiye'nin ekonomik geleceğini güçlü bir şekilde inşa edeceğini, büyüme potansiyelini artıracağını, makroekonomik sorunları kökten çözeceğini ve milletin refahını artıracağını belirtti. Programın başarılmasıyla Türkiye'nin daha rekabetçi ve güçlü hale geleceğini vurguladı. Son olarak, kötü niyetli çevrelerin bulunduğunu belirterek, programlarına odaklanacaklarını ve başaracaklarını ifade etti. Bunun sayesinde milletin refahının artacağını ve Türkiye'nin daha güçlü bir şekilde yoluna devam edeceğini belirtti.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal