AYM'nin Osman Kavala Kararı

Anayasa Mahkemesi (AYM) Genel Kurulu, Gezi Parkı merkezli hadiselerle ilgili davada tahliyesi ile serbest bırakılmasına karar alındıktan sonra başka bir suçtan tutuklanan Osman Kavala'nın bireysel müracaatında, şahıs özgürlüğü ile güvenliği hakkının ihlal edilmediğine karar verdi.

29.12.2020-17:00 - (Son Güncelleme: 29.12.2020-14:15) AYM'nin Osman Kavala Kararı

Osman Kavala, "tutuklamanın hukuki olmaması nedeniyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği" öne sürerek AYM'ye müracaat etmişti.

AYM Birinci Bölümü, 15 Aralık tarihinde düzenlene gündem toplantısında, müracaatın Genel Kurula gönderilmesine karar almıştı.

AYM Genel Kurulu, Osman Kavala'nın şahsi başvurusunu bugün düzenlenen gündem toplantısında masaya yatırdı.

Genel Kurul, Osman Kavala'nın Anayasa'nın 19. maddesinde yer alan güvence altına alınan şahıs özgürlüğü ile güvenliği hakkının ihlal edilmediğine hüküm verdi verdi. Hükmün yedi mensuba karşı sekiz mensubun oy çokluğu ile verildiği öğrenildi.

Gezi Parkı merkezli hadiselerle ilgili davada "mala zarar verme", "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs", "nitelikli yağma", "kasten yaralama", "ağırlaştırılmış yaralama", "tehlikeli maddelerin izinsiz bulundurulması veya el değiştirilmesi" ve "Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet" kabahatlerinden İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yargı karşısına çıkan Osman Kavala'nın, suçların işlendiğine ilişkin mahkumiyete yeter düzeyde kanuna uygun somut ve kesin kanıt olmadığı sebebiyle serbest bırakılmasına ve tahliyesine karar almıştı.

Aynı gün FETÖ'nün 15 Temmuz darbe teşebbüsü tahkikatı çerçevesinde yakalanan Osman Kavala, bir gün sonra gönderildiği  mahkeme tarafından  "Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" kabahatinden tutuklanmıştı.

Osman Kavala ile ilgili aynı zamanda İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan darbe teşebbüsüyle ilgili soruşturma çerçevesinde gönderildiği mahkemece 9 Mart tarihinde "devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme" tarihinde tutuklanma hükmü verilmişti.

"Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" kabahatinden iki senelik tutukluluk müddetinin sona erdiği sebebiyle 20 Mart tarihinde serbest bırakılmasına karar alınan Osman Kavala, casusluk kabahatinden tutuklu olduğu için hapishaneden çıkamamıştı.

DAHA ÖNCE YAPTIĞI BAŞVURU KABUL EDİLMEMİŞTİ

Kavala'nın avukatlarının, "tutuklama tedbirinin hukuki olmaması, soruşturma dosyasına erişimin kısıtlanması ve tutukluluk incelemelerinin hakim/mahkeme önüne çıkarılmaksızın yapılması nedenleriyle kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği" ifadeleriyle alakalı daha öncesinde yaptığı kişisel başvuru, AYM Genel Kurulu tarafından 22 Mayıs 2019 tarihinde reddedilmişti. Genel Kurul, hükmü beşe karşı on mensubun oy çokluğuyla vermişti.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal