Ayçiçek yağı fiyatları ne kadar? İndirim geldi mi? Çiftçilerden yüzleri güldürecek haber geldi

'Çayır tırtılı' korkusu ayçiçeği tarlalarında yaşanırken, güzel bir haber Kırıkkale'den geldi. Eskişehir, Edirne, Bursa gibi illerde ayçiçek tarlalarında alarm verilirken, yekililer önlem almaya devam ediyor. Diğer yandna son dönemlerde yurt genelinde etkili olan yağışlar insanlara olumsuz etkilerken, tarlaları olumlu etkiledi.

26.07.2022-16:10 - (Son Güncelleme: 26.07.2022-16:35) Ayçiçek yağı fiyatları ne kadar? İndirim geldi mi? Çiftçilerden yüzleri güldürecek haber geldi

Kırıkkale'de yağışların etkisi devam ederken, yağlık ayçiçeklerde yüksek verim bekleniyor. Karakeçili ilçesine bağlı olan Sulubük köyünde çiftçilik yapan Canbekdede Atay, devletten destek olarak 40 dönüm araziye yağlık ayçiçeği ektiğini söyledi. Ülkenin birçok yerinde istilası yaşandığını ancak kendi tarlalarının zararlı olmadığını belirten Canbekdede Atay, bu yıl yaşanan yağışlardan dolayı yüksek verim beklediğini bildirdi.

'Verim iyi olduktan sonra fiyat önemli değil'

Devletten destek aldığını açıklayan Atay, 'Devletimizin katkısıyla verdiği tohumla ayçiçeği önerdiler bize. Biz de ekimi yaptık, şükürler olsun bu sene iyi gitti. Emeğimizin karşılığını alacağız İnşallah. 40 dönüm araziye ektik. Komşularımıza da önerdik, onlar da ekti. Yağmur da iyi şükürler olsun. Dönümüne 200 kilo bekliyoruz.' Fiyat alımlarına da değinen Canbakdede Atay, 'Artık fiyat alımı nasıl olur bilemeyiz ama verim iyi olduktan sonra fiyat önemli değil" diyen Atay, "Bizim için verim önemli. Memleketimizin kalkınması için üretim şart. Yağ krizi olduktan sonra Tarım İlçe Müdürümüz Orhan Güvenç ile beraber otururken ‘ben size tohum vereyim’ dedi. Biz tarlayı hazırladık, o zamana kadar da tohum geldi. Yardımcı oldu biz de ektik.' açıklamalarını kullandı.

İlaçlamaya gerek kalmadı

İlaçlamaya gerek kalmadı

Ayçiçekte zararlı tırtıl böceğinin olmadığını da söyleyen Atay, 'Son zamanlarda basında gördüğümüz ve duyduğumuza göre bir tırtıl üremesi çıktı. Şükürler olsun bizim Ayçiçekte tırtıl falan yok. Hiç ilaçlamaya da gerek kalmadı. Güzel çok şükür, yaprakları da güzel. Olmadığı da bizim için daha iyi çünkü arılar falan da ilaçlarsak ölecekti. Yazıktır onlar da sebeplensin. Ülkemizin kalkınması için de biz çiftçiler olarak üretmeye devam edeceğiz inşallah.' dedi.

'Tırtıl' seferberliği git gide büyüyor

Öte yandan Trakya'da binlerce dekar ekili ayçiçeği tarlasına büyük zarar veren ve başta Bursa olmak üzere Güney Marmara'da etkisini göstermeye devam eden çayır tırtılı ile mücadeleye Bursa Büyükşehir Belediyesi de katıldı. Bursa'nın 17 ilçesinde 231 ilaçlama personeli, 343 araç ve ekipman ile sinekle mücadele çalışmalarını ara vermeden devam ettirin Büyükşehir Belediyesi, çayır tırtılı ile mücadele için de devreye girdi. Bursa'da 170 bin dekar alanda ayçiçeği üretimi yapılırken, çayır tırtılı popülasyonunun 6 bin dekarlık alanda görüldüğü tespit edildi. Ağırlıklı olarak çayır Yenişehir ilçesindeki ilaçlama faaliyetlerine destek veren Tarım A.Ş. ekipleri, Tarım İlçe Müdürlüğü tarafından verilen zirai ilaçlarla mücadeleyi zararı ortadan kaldırılana kadar devam edilecek.

Berkay Çakmak
berkay61cakmak@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal