Avusturya’da İbiza skandalı derinleşiyor: Eski başbakan hapis cezası aldı

Avusturya’nın eski Başbakanı Sebastian Kurz, ülkede tarihin en büyük skandallarından birisi olan kabul edilen ‘’İbiza skandalı’’ kapsamında kurulan meclis araştırma komisyonunda yanlış beyan verdiği gerekçesiyle 8 ay hapis cezasına çarptırıldı.

24.02.2024-10:25 - (Son Güncelleme: 24.02.2024-17:31) Avusturya’da İbiza skandalı derinleşiyor: Eski başbakan hapis cezası aldı

Avusturya’nın başkenti Viyana’daki Bölge Mahkemesi tarafından devam eden İbiza skandalı davasında hakim Michael Radasztics, eski Başbakan Sebastian Kurz’un dava için kurulan meclis araştırma komisyonunda yanlış beyan verdiği gerekçesiyle 8 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.

Eski başbakan hapis cezası aldı

AA’da konu hakkında yer alan habere göre; Radasztics, ülkede "İbiza skandalı" olarak adlandırılan olayı araştırmak üzere kurulan meclis komisyonunda şahit olarak dinlenen eski Başbakan Sebastian Kurz'un, konumunu hafife aldığını belirterek, Kurz'un bilinçli olarak yanlış beyanda bulunduğunu ifade etti. Hakim, Kurz'u yanlış beyanda bulunduğu gerekçesiyle suçlu buldu ve 8 ay "şartlı hapis" cezasına çarptırdı.

Avusturya hukukunda "şartlı hapis cezası" olarak adlandırılan bu mahkumiyet kararında, kişiler hapse girmiyor ancak gelecekte suç işleme ihtimalleri değerlendiriliyor.

İbiza Skandalı

Kurz, mahkemenin kararına itiraz ederek, araştırma komisyonuna yeterince hazırlanamadığını ve bazı detayları hatırlamadığını belirtti. Ancak bunun kasıtlı olmadığını, savcılığın durumu yanlış yorumladığını vurguladı.

İbiza skandalı hakkında

Avusturya'da 2019 yılında meydana gelen "İbiza skandalı", aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Heinz Christan Strache'nin İspanya'nın İbiza Adası'nda bir Rus iş insanının yakını gibi tanıtılan bir kişiyle yaptığı görüşmeleri içeren bir video ile ortaya çıkmıştı.

Söz konusu videoda eski Başbakan Yardımcısı Strache'nin, Rusya'ya devlet ihalelerinin verilmesi, ülkenin en çok satan gazetesinin bir kısmının Rus iş insanlarına satılması karşılığında partisinin desteklenmesi gibi pazarlık içeren ifadeleri yer alıyordu. Bu skandalın ardından Strache ve bazı parti üyeleri istifa etmek zorunda kalmış, konuyla ilgili olarak Meclis Araştırma Komisyonu kurulmuştu. Bu komisyon kapsamında eski Başbakan Sebastian Kurz da şahit olarak ifade vermiş ve daha sonra bazı konularda yanlış beyanda bulunduğu iddiasıyla soruşturma açılmıştı.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal