Avrupa’nın enerji köprüsü Türkiye oldu: 3 ana hattan büyük akış gerçekleşti

Türkiye, dünyada keşfedilmiş doğal gaz ve petrol rezervinin yaklaşık yüzde 60’ın yer aldığı bir bölgede bulunuyor. Enerji açısından Avrupa ve dünya için bir köprü görevi gören Türkiye, 3 ana hattan gelen petrol ve doğal gazı diğer ülkelere uygun koşullarda ulaştırıyor. İşte detaylar…

22.03.2024-10:46 - (Son Güncelleme: 22.03.2024-16:37)

Enerjide kaynak ülke olarak nitelendirilen Ortadoğu ve Hazar Havzası’na komşu olan Türkiye, buradan gelen petrol ve doğal gazı Avrupa’ya ve dünyaya ulaştırıyor. Dünyada ispatı gerçekleşmiş doğal gaz ve petrol rezervinin yarısından fazlasının yer aldığı bir bölgede yer alan Türkiye, jeopolitik konumunun verdiği avantajla enerji aktarımı konusunda merkez ülke oldu. 

Türkiye, doğal gaz ve petrol boru hatları aracılığıyla ürünlerin dünya pazarlarına güvenli, ekonomik ve çevresel açıdan uygun bir şekilde ulaştırılmasını sağlıyor. Geçtiğimiz yıl, toplamda yaklaşık 229 milyon varil ham petrol ve 31,53 milyar metreküp doğal gaz dünya pazarlarına iletildi.

Avrupa’nın enerji köprüsü Türkiye oldu: 3 ana hattan büyük akış gerçekleşti

3 ana hattan transfer yapıldı

2023 boyunca, Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı (BTC) üzerinden dünya pazarlarına 228 milyon 827 bin 559 varil ham petrol sevk edildi. Avrupa'ya yönelik olarak, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı'ndan 5,61 milyar metreküp, Trans Adriyatik Gaz Boru Hattı'ndan ise 11,51 milyar metreküp doğal gaz akışı sağlandı. Ayrıca, TürkAkım hattı aracılığıyla da 14,41 milyar metreküp gaz Avrupa'ya ulaştırıldı.

Avrupa’ya enerji Türkiye’den 

Yeni Şafak’ta yer alan habere göre; Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı'ndan sisteme dâhil edildiği günden bu yana toplam 4,2 milyar varil ham petrol dünya pazarına aktarıldı. Aynı şekilde, Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı üzerinden 25,2 milyar metreküp, Trans Adriyatik Gaz Boru Hattı üzerinden ise 31 milyar metreküp gaz sevkiyatı gerçekleştirildi. TürkAkım Doğal Gaz Boru Hattı aracılığıyla ise yaklaşık 43 milyar metreküp gaz Avrupa'ya iletildi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal