Avrupa'da tedarik krizi devam ediyor: Hem İngiltere'de hem Fransa'da market rafları sinek avlıyor!

Ukrayna Rusya savaşıyla başlayan enerji ve hammadde krizi Avrupa ülkelerini vurmaya devam ediyor. Bu kez İngiltere’de bazı marketler yemek yapımında kullanılan yağ satışına kısıtlama getirdiklerini açıkladı.

23.04.2022-10:56 - (Son Güncelleme: 23.04.2022-11:32) Avrupa'da tedarik krizi devam ediyor: Hem İngiltere'de hem Fransa'da market rafları sinek avlıyor!

İngiltere’de tedarik halkasının Rusya ile Ukrayna arasındaki savaştan negatif etkilenmesi sebebiyle, ülkedeki bazı süpermarketler müşteri başına yağ kısıtlaması uygulamasına gitti.

Örnek olarak bir market zinciri olan Tesco, her müşterinin en fazla üç adet, Waitrose ve Morrisons marketleri ise en çok iki adet yağ alabileceğini duyurdu.

Herkes yağ alabilsin diye

İngiltere’nin Ayçiçek kullanımının büyük bir kısmını Ukrayna’dan gelen yağlar oluşturuyor. Buna bağlı olarak ithalat halkasında yaşanan aksaklıklar yağ stoklarında azalışa ve diğer alternatif ürünlerde talep artışını beraberinde getirdi. 

İngiltere'de perakende ticaret temsilcisi olan örgüt British Retail Consortium, söz konusu yağ kısıtlamalarının geçici olduğunu aktararak, asıl hedeflerinin "herkesin ürünlere ulaşabilmesi" olduğunu ifade etti.

Avrupa'da tedarik krizi devam ediyor: Hem İngiltere'de hem Fransa'da market rafları sinek avlıyor!

Zincir marketlerin hem internet üzerinden yapılan satışlarda hem de marketteki satışlarda uygulamaya koyduğu kısıtlamaya kanola yağı ve zeytinyağı da dahil edildi.

Market uzmanı Ged Futter, müşterilerin yemeklik yağ hususunda farklı alternatifleri olduğunu belirtti. Futter, kısıtlamalar sebebiyle şu anlık ertelenmiş olsa da, gelecek aylarda raflarda ayçiçek yağı bulmanın güçleşebileceği uyarısını yaptı.

Assosia isimli piyasa inceleme kuruluşunun yayımladığı verilere göre, Ocak ayından bugüne kadar bir litrelik ayçiçek yağının fiyatı ortalama olarak yüzde 10 artış göstererek 1,26 pound’a çıktı.

Fransa’da da durum farklı değil

Ülkede yer alan farklı zincir marketlerde ayçiçek yağı reyonlarının boşaldığı görülürken, bazı marketlerde ayçiçek yağı satışına belli bir kota getirildi. Öyle ki bir market boş ayçiçek yağı reyonuna bir yazı astı. Söz konusu yazıda, "Mevcut şartlar nedeniyle bazı ürünlerde tedarik sorunları yaşıyoruz. Bu nedenle, bazı yemeklik yağ markaları stokta kalmamıştır. Yağ alımı müşteri başına maksimum 3 ürün." şeklinde ifadeler yer aldı. Öte yandan bir diğer zincir marketi ise yağ alımını aile başına 3 şişeyle kısıtlandırdı. Yapılan açıklamada "Küresel kıtlık nedeniyle, yağ şişesi sayısını hane başına 3 şişe ile sınırlamaya karar verdik" şeklinde gerekçe sunuldu.

Ukrayna'dan kaynaklanan ayçiçek yağı sıkıntısı şimdi de Fransa'da: Raflar bomboş!

Fransa’nın ürettiği Ayçiçek yağı kendi ihtiyaçlarını karşılamaya dahi yetmiyor. Öyle ki yılda 500 bin ton Ayçiçek yağı üretilirken 800 bin ton bitkisel yağ tüketiliyor. Gıda şirketi Avril'den alınan bilgilere göre ise Fransa dışarıdan aldığı yağların tamamını savaş bölgesi olan Ukrayna’dan yapıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal