Ukrayna'dan kaynaklanan ayçiçek yağı sıkıntısı şimdi de Fransa'da: Raflar bomboş!

Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaş sebebiyle marketlerde Ayçiçek yağı rafları boşaldı. Söz konusu gelişme üzerine ülkede yağ satışlarına sınırlama getirildi.

16.04.2022-16:09 - (Son Güncelleme: 16.04.2022-16:39) Ukrayna'dan kaynaklanan ayçiçek yağı sıkıntısı şimdi de Fransa'da: Raflar bomboş!

Ukrayna-Rusya savaşıyla beraber birçok ülkede ortaya çıkan ayçiçek yağı sıkıntısından Fransa da nasibini aldı. Ülkede bulunan çeşitli zincir marketlerde ayçiçek yağı reyonlarının boşaldığı görülürken, bazı marketlerde ayçiçek yağı satışına belli bir kota getirildi. Öyle ki bir market boş ayçiçek yağı reyonuna bir yazı astı. Söz konusu yazıda, "Mevcut şartlar nedeniyle bazı ürünlerde tedarik sorunları yaşıyoruz. Bu nedenle, bazı yemeklik yağ markaları stokta kalmamıştır. Yağ alımı müşteri başına maksimum 3 ürün." şeklinde ifadeler yer aldı. Öte yandan bir diğer zincir marketi ise yağ alımını aile başına 3 şişeyle kısıtlandırdı. Yapılan açıklamada "Küresel kıtlık nedeniyle, yağ şişesi sayısını hane başına 3 şişe ile sınırlamaya karar verdik" şeklinde gerekçe sunuldu.

Ukrayna'dan kaynaklanan ayçiçek yağı sıkıntısı şimdi de Fransa'da: Raflar bomboş!

Fiyatlar iki katına çıktı

Ayçiçek yağ fiyatlarında görülen yüksek artış oranının hem hazır gıda sektörünü hem de restoranları oldukça zora sokması bekleniyor. Buna bağlı olarak Fransız cipsleri üreten So Chips'in kurucu ortağı Julie Gérard, "Savaştan önce, Ocak 2022'de bin litre ayçiçek yağını bin 800 euro'ya satın alıyorduk. Bugün fiyat 3 bin 600 euro'ya yükseldi" dedi. Bazı üreticiler ise fiyatları artırmaktan kaçınmak için ayçiçek yağını kolza tohumu, hindistancevizi yağı gibi diğer bitkisel yağlarla değiştirdiği bildirildi. İşlenmiş Gıda Ürünleri Şirketleri Derneği (ADEPALE) Başkanı Jérôme Foucault, "Bazı üreticiler ayçiçek yağı tedarikinde kesinti yaşamaya çok yakın. Önümüzdeki haftadan itibaren bazıları ayçiçek yağı yerine kolza yağı, soya fasulyesi yağı ve hatta palmiye yağı kullanmaya zorlanacak.” şeklinde bir açıklama yaptı.

Ukrayna'dan kaynaklanan ayçiçek yağı sıkıntısı şimdi de Fransa'da: Raflar bomboş!

Fransa’nın ürettiği Ayçiçek yağı kendi ihtiyaçlarını karşılamaya dahi yetmiyor. Öyle ki yılda 500 bin ton Ayçiçek yağı üretilirken 800 bin ton bitkisel yağ tüketiliyor. Gıda şirketi Avril'den alınan bilgilere göre ise Fransa dışarıdan aldığı yağların tamamını savaş bölgesi olan Ukrayna’dan yapıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal