Avrupa Süper Ligi için karar çıktı: UEFA ve FIFA'ya rakip doğuyor

Avrupa Adalet Divanı, UEFA ve FIFA'nın Avrupa Süper Ligi'nin kurulmasını engelleyerek rekabet yasasına aykırı hareket ettiğine hükmetti. İşte detaylar...

21.12.2023-13:36 - (Son Güncelleme: 21.12.2023-17:50) Avrupa Süper Ligi için karar çıktı: UEFA ve FIFA'ya rakip doğuyor

İngiltere'den Arsenal, Manchester United, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Tottenham, İtalya'dan Milan, Inter ve Juventus, İspanya'dan Atletico Madrid, Barcelona ve Real Madrid gibi önemli kulüplerin olduğu organizasyonda 19 Nisan 2021'de Avrupa Süper Ligi girişimini başlattıklarını açıklamıştı. FIFA, UEFA ve spor kamuoyundan gelen sert tepkilerin ardından Real Madrid, Barcelona ve Juventus haricindeki 9 kulüp, bu organizasyondan çekildiklerini duyurmuştu.

Divandan karar çıktı

Öte yandan Avrupa Adalet Divanı, UEFA ve FIFA'nın 2021'de Avrupa Süper Ligi'nin kurulmasını engelleyerek rekabet yasasına aykırı hareket ettiğine karar verdi. Yapılan açıklamada "Avrupa Adalet Divanı'nın bu kararı Avrupa Süper Ligi'nin onaylanması anlamına gelmemektedir. Aslında UEFA'nın ön yetkilendirme çerçevesinde önceden var olan ve zaten kabul edilmiş teknik bir eksiğin altını çizmektedir. UEFA, yeni kurallarının sağlamlığından ve özellikle de ilgili tüm Avrupa yasa ve yönetmeliklerine uygun olduğundan emindir. Taraftarların ve tüm paydaşların vazgeçilmez model olarak ilan ettikleri dayanışmaya dayalı Avrupa futbol piramidinin, Avrupa yasaları ve ulusal yasalar tarafından gelen tehdite karşı kendisini koruyacağına inanıyoruz."

Barcelona ve Real Madrid bu duruma sevindi 

Organizasyonun kurucularından Real Madrid başkanı Florentino Perez, alınan karar sonrası "Bugün futbol tarihi için harika bir gün. Bugün kazandık. Bugün futbol, taraftarlar ve özgürlük kazandı" dedi. Barcelona ise Sosyal Medya hesabından başkan Laporta’nın yaptığı açıklamada "Kulübümüz, Avrupa Adalet Divanı'nın aldığı karardan dolayı memnuniyetini ifade ediyor. Süper Lig projesini yürüten kulüplerden biri olarak Barcelona, bu kararın futbol dünyasındaki tekele karşı çıkarak Avrupa'da elit düzeyde, yeni bir futbol rekabetinin önünü açtığını düşünüyor ve izlenecek yol konusunda yeni tartışmalar başlatmaya hazır” ifadelerine yer verildi.

La Liga ise isyan etti

İspanya 1. Ligi olan La Liga, "Bugün Avrupa Süper Ligi'nin bencil ve elitist bir model olduğunu her zamankinden daha fazla vurguluyoruz” dedi.

"Futbol artık özgür"
Avrupa Süper Ligi CEO'su Bernd Reichart ise karar sonrası şu ifadeleri kullandı: "Yarışma hakkını kazandık. UEFA'nın futboldaki tekeli bitti. Futbol artık özgür. Kulüpler artık yaptırımlardan korkmuyor ve geleceklerini belirleyebilecekler. Taraftarlar için Süper Lig maçlarını ücretsiz olarak yayınlamayı planlıyoruz. Kulüplere gelirleri garanti edilecek."


Abdullah Şaşkın
abdullahsaskin@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal