Avrupa Karışıyor! İngiltere Restini Çekti

İngiltere, Fransa ile yaşanan balıkçılık krizinin ardından gelen misilleme tehdidine karşı kendilerine yaptırım uygulanması durumunda nasıl bir yol izleyeceklerini açıkladı.

19.11.2021-15:34 - (Son Güncelleme: 19.11.2021-15:34) Avrupa Karışıyor! İngiltere Restini Çekti

İngiltere ile Fransa arasında yaşanmakta balıkçılık krizi sonrası sular durulmuyor. Fransa'nın misilleme tehdidine karşılık İngiltere, AB ile olan ticaretini Hollanda ve Belçika limanlarına çevirme ile tehdit etmiş durumda.

İNGİLTERE VE FRANSA ARASINDA YAŞANAN KRİZ BÜYÜYOR

İngiltere ile Fransa arasında yaklaşık olarak 10 aydır devam etmekte olan balıkçılık hak ve kotalarına dair anlaşmazlık, her iki ülkenin liderlerinin söylemlerini gün geçtikçe sertleştirmesiyle birlikte büyümeye devam ediyor.

Son olarak İngiltere'ye bağlı olan Jersey Adası'nın temsilcilerinden oluşmakta olan konsey ile görüşen İngiltere Başbakanı Boris Johnson, Fransa'nın balıkçılık haklarına dair 'haksız' tehditlere maruz kalması haline İngiltere'nin 'Jersey'in arkasında durmaya devam edeceğini. ' ifadelerini kullanması, karşılıklı ilişkilerin ulaşmış olduğu kritik eşiği göstermesi açısından bir hayli önem taşımakta.

Bu durum öyle ki İngiltere, Fransa'nın kendisine yaptırım uygulaması durumunda AB ile ticaretini Hollanda ve Belçika limanlarına bile kaydırmayı kafaya koymuş durumda.


İNGİLTERE OLASI YAPTIRIMLARA KARŞILIK ALTERNATİF LİMANLARI DEĞERLENDİRMEYE ALDI

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss, İngiliz Sky News'e ay başında yapmış olduğu değerlendirmede, Avrupa Briliği (AB) ile olan ticaret yollarının çeşitlilik kazanacak bir şekilde farklılaştırılması için çalıştıklarını ifade ederek 'Ticaret yollarını denemek ve (kullanıma) açmak için Hollanda ve Belçika'daki diğer limanlara bakıyoruz.' sözlerini kullanmıştı.

İngiltere her ne kadar birlikten ayrılmış olarak kalsa da Fransa ile ticareti ve ekonomik ilişkileri son derece güçlü bir şekilde devam etmekte. İngiltere ve Fransa'nın Koronavirüs salgınının etkili olmuş olduğu 2020 senesinden bile toplam ticaret hacmi 66,3 milyar sterlin seviyesinde yer alıyordu.

İngiltere, Fransa'ya 2020 tarihinde 31,1 milyar sterlin seviyesinde ihracat gerçekleştirirken Fransa'dan da 35,2 milyar sterlin seviyesinde ithalat gerçekleştirdi. Fakat bununla birlikte daha da önemlisi İngiltere'nin halihazırda 5. en büyük ticaret ortağı olarak bilinen Fransa aynı zamanda AB ülkelerinden Calais ve Dover limanları üzerinden İngiltere'ye geçişi yönünden kilit bir öneme sahip.

GÜNDE 10 BİN CİVARI ARAÇ GEÇİŞİ OLUYOR

Karşılıklı olarak ticaret açısından büyük bir öneme sahip olan bu iki liman arasında feribotlar ile geçiş yapmakta olan ağır araç sayısı, gün içerisinde yaklaşık olarak 10 bin civarında. İngiltere ve Fransa arasında yer alan Jersey Adası etrafında olan balıkçılık haklarına dair anlaşmazlığın büyümesi ise karşılıklı ticaretin Noel öncesinde aksama riskini yükseltiyor:

Bir başka yandan da Fransa'nın birlikten ayrılan İngiltere'nin egemenlik haklarının altını çizen açıklamalarının ardından açıklamaların tonunu bir miktar yumuşatması da dikkatleri üzerine çekiyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal