Avrupa Birliği'ne bağlı kurumlar açıkladı: Uçaklarda maske zorunluluğunda değişiklik!

Avrupa Birliği'ne bağlı kurumlar, birçok ülkede genişletilen pandemi kurallarına bağlı olarak uçak yolculuklarında maske zorunluluğunun kalkması gerektiği tavsiyesinde bulundu.

11.05.2022-15:15 - (Son Güncelleme: 11.05.2022-15:15) Avrupa Birliği'ne bağlı kurumlar açıkladı: Uçaklarda maske zorunluluğunda değişiklik!

Avrupa Birliği'ne ait havacılık ve sağlık kurumları, 16 Mayıs tarihi itibariyle uçaklarda ve havalimanlarında pandemi süresinde ortaya koyulan ve salgına karşı yapılan maske zorunluluğu uygulamasının kaldırılması önerisinde bulundu.

Avrupa Birliği Havacılık Emniyeti Ajansı (EASA) ile Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), uçak yolculuklarında sağlıkla alakalı güvenlik önlemlerinde bazı güncellemelere gitti.

Gelecek haftadan itibaren zorunluluk kalacak

İki kurum ortak bir açıklama düzenledi ve havalimanlarında, uçakların içerisinde tıbbi maske zorunluluğuna yönelik zorunlu uygulamanın kaldırılması yönünde tavsiye verildi.

EASA Direktörü Patrick Ky, "Avrupa genelinde ulusal makamların toplu ulaşım hakkında uyguladığı gerekliliklerdeki değişime uygun olarak, gelecek haftadan itibaren uçak seyahatlerinde yüz maskeleri zorunlu olmayabilecek." şeklinde konuştu.

Yolcuların sorumluluk bilincinde hareket etmesini de talep eden Ky, kendini iyi hissetmeyen, aksıran veya öksürüğü bulunan kişilerin diğer vatandaşların da sağlığını hesaba katarak maske takmasının önemli olduğuna vurgu yaptı.

uçak

Uçuşlarda uçağın kalktığı ve indiği ülkelerde bulunan sağlık kurallarına saygı devam edecek şekilde yolcular bu kurallar bağlamında uygun zamanda bilgi sahibi olacak.

Maskeyle alakalı kurallar hava yolu şirketlerinin kendi belirledikleri şekilde farklılığa gidebilecek. Örnek vermek gerekirse toplu taşımada maske zorunluluğu uygulaması devam eden bir bölgeye gerçekleştirilecek uçuşlarda hava yolu şirketi maske takılmasını yolcularından isteyebilecek.

Ülkelere göre kurallar esneyecek

Bağışıklık sistemi güçlü olmayan veya kronik bazı hastalıkları olan yolcuların da maske takması zorunlu olacak. Öte yandan havaalanların da yolcuların sosyal mesafe ve temizlik kurallarını harfiyen yerine getirmesi talep edilecek.

Birçok Avrupa ülkesinde pandemi kısıtlamaları ve tedbirler son zamanlarda iyiden iyiye bırakılmıştı. İngiltere, Danimarka ve Hollanda gibi birçok Avrupa ülkesinde neredeyse pandemiye dair herhangi bir kural artık bulunmuyor. Öte yandan bazı ülkelere bakıldığında ise toplu taşımada ya da kalabalık alanlarda maske kullanımı gibi bazı tedbir uygulamaları sürüyor.

Tarık Bulduk
tarikbuldk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal