Dünyada petrol krizi tam gaz devam ediyor: Fiyatlar iyice artabilir!

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşla birlikte adeta dengelerin değiştiği küresel enerji piyasaları sebebiyle dizel tedarikinde ilerleyen arz kısıtı fiyatlara yükseliş şeklinde etki etmeyi sürdürüyor. Uzmanların görüşüne göre yakın zamanda emtia fiyatlarında bir düşüş gelmeyecek.

11.05.2022-15:10 - (Son Güncelleme: 11.05.2022-15:10) Dünyada petrol krizi tam gaz devam ediyor: Fiyatlar iyice artabilir!

Alınan bilgiler doğrultusunda, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olarak yer alan Rusya, petrol ve petrol ürünleri üretiminde de üçüncü sırada bulunuyor.

Rusya, bir günde yaklaşık 5 milyon varil ham petrol ve 3 milyon varil de petrol ürünleri ihracatı yapıyor. Toplamda 8 milyon olarak yapılan 8 milyon ihracatın 2 milyon varilini dizel petrol oluşturuyor. Dünyanın tamamına bakıldığı zaman günlük dizel talebi yaklaşık olarak 30 milyon varile kadar yükselebiliyor. Bu miktarın 2 milyon varilini Rusya'dan alınan dizel oluşturuyor.

Rusya'dan 11 milyon varil üretim

Savaşın ardından uygulamaya konan yaptırımlar sebebiyle Rusya'nın petrol üretiminde günlük 3 milyon varil düşüş görüleceği belirtiliyor. Bu miktarın ortalama 1 milyon varilinin de dizel olduğu düşünülüyor. Normal koşullarda Rusya'nın günlük toplam petrol üretimi ortalama olarak 11 milyon varile kadar dayanıyor.

Öte yandan salgının ardından hızla yükselen dizel talebine karşı rafinerilerde üretimin yeteri kadar olmaması ve petrol fiyatlarındaki artış, dizelde fiyatların yükselmesi ve tedarikin problem haline gelmesini beraberinde getiriyor.

Brent petrolün varil fiyatı savaştan bir gün önce yani 23 Şubat tarihinde 96,84 varil civarındayken, krizin kendini göstermesiyle birlikte fiyatlar Mart ayında 140 dolara kadar çıkmıştı.

Dünyada petrol krizi tam gaz devam ediyor: Fiyatlar iyice artabilir!

Avrupa, Rusya'dan günlük 740 bin varil dizel alıyor

ABD Enerji Enformasyon İdaresinden alınan veriler doğrultusunda, ABD'de galon başı dizel fiyatı 5,5-6 dolara kadar çıktı. Son bir senede iki katına yükselen dizel fiyatları, savaşın kendisini gösterdiği 24 Şubat tarihinden beri yaklaşık yüzde 50 oranında yükseldi.

Avrupa merkezli Autotraveler veri platformunun yayımladığı verilere göre, Avrupa'da dizelde ortalama litre fiyatı 9 Mayıs baz alınarak 1,69 avroya çıktı. Avrupa'da son bir senede yüzde 35 yükselen dizel fiyatları, savaşın başından bu yana ise yüzde 15 yükseldi.

Bununla beraber Türkiye'de de dizelin litre fiyatında savaşın ilk gününden bugüne kadar yüzde 38'i bulan yükseliş görüldü.

Gerçek zamanlı enerji kargo takip şirketi Vortexa'a göre, Rus petrol ve petrol ürünlerine ambargo koyma hazırlığında olan Avrupa ülkeleri Rusya'dan günlük ortalama 740 bin varil dizel ithalatı yapıyor. Bu miktar, Mart ayının ilk haftasıyla yaklaşık 200 bin varil düşüş gösterirken, Avrupa'nın Rusya dışı kaynaklardan yaptığı dizel ithalatında günlük 350 bin varili bulan yükseliş tespit edildi.

Avrupa'nın Rusya'dan dizel ithalatını düşürme ve kaynaklarını farklılaştırma çabası Asya ve ABD piyasalarında sıkışıklık oluştururken, küresel piyasalarda dizelin varil fiyatı 50 doları aştı.

Tarık Bulduk
tarikbuldk@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal