Atriyal Fibrilasyon Belirtileri Nelerdir?

Kalp ritmi bozukluğu olarak bilinen atriyal fibrilasyon belirtileri nelerdir? Atriyal fibrilasyon hakkında merak edilen detaylar haberimizde...

16.07.2020-14:00 - (Son Güncelleme: 16.07.2020-13:57) Atriyal Fibrilasyon Belirtileri Nelerdir?

Atriyal fibrilasyon çok sık karşılaşılan bir sağlık sorunudur. Bir kalp ritim bozukluğudur. Çok büyük bir oranda yetişkinleri etkileyen bir bozukluktur. Her yaştan erişkini etkileyebilmektedir. Fakat yaş ilerledikçe görülme sıklığı daha da artmaktadır. 65 yaş üzerindeki kesimi genellikle gibi büyük bir oranında atriyal fibrilasyon (AF) bulunmaktadır. Atriyal fibrilasyon nedir, atriyal fibrilasyon bir kalp ritim problemidir fakat hayatı tehdit edecek kadar riskli bir hastalık değildir. Fakat bir kalp ritim bozukluğu problemi hasta için zahmetlidir ve genellikle tedavi edilmesi gerekir.

Normal bir kalp, düzenli bir şekilde kasılıp gevşemesi gerekmektedir. Kalpte var olan bazı hücreler elektriksel sinyaller üretirler, bu üretilen sinyaller kalbin kasılmasını ve gevşemesini sağlar. Sinyalle EKG ile de gözlemlenebilmektedir.

Atriyal fibrilasyon (AF olarak da anılmaktadır) kalbin üst odacıklarında ya da atriyumda kaotik elektriksel aktiflik geliştirebilir ve sinüs bağından geçtiği zaman oluşmaktadır. Yani neticede atriyum verimli şekilde kan pompalayamadığı için kalp ritim bozukluğu, yani atriyal fibrilasyon oluşacaktır. Bu şekilde elektriksel bozulma sebebiyle kalp üzerinde bulunan iki kulakçık atması gereken şekilde atmayacaktır. Normal bir şekilde kasılıp gevşemek yerine çok hızlı ve düzensiz atma başlar. Kalp düzenli atmadığı zaman ise vücuda gerekli şekilde oksijen de giremez. Atriyal fibrilasyon nedir, atrial fibrilasyon kalbin düzenli atmasını engeller, genellikle bitmeyen yorgunluğa sebep olabilir ve sonuçta kalp yetersizliğine sebep olabilmektedir.

Hatta daha büyük br problem olarak, kalp üzerindeki kulakçıklarda titreşim olduğu için içteki kan daha hareketsiz hale gelecek ve zamanla kan pıhtılaşmaya başlayabilir. Bu durum çok tehlikelidir ve bu pıhtılar kalp tarafından beyne atıldığı takdirde felç (inme) ortaya çıkacaktır. Bu sebeple kalpte herhangi bir farklılık hissediliyorsa hemen bir uzmandan yardım alınmalıdır.

Atrial Fibrilasyon Nedir, Belirtileri Nelerdir?

  • Kalbin düzensiz ve normalden hızlı atması
  • Çarpıntı hali
  • Baş dönmesi
  • Terleme
  • Göğüste baskı hissi ya da ağrı hissedilmesi
  • Nefes almakta güçlük
  • Bayılma
  • Egzersiz yaparken hızlı yorulma

Atriyal Fibrilasyon Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Atriyal fibrilasyon tedavisi, kalbin durumuna göre ve neden kaynaklandığına ve hastayı nasıl etkilediğine göre farklılıklar gösterecektir. Bazı durumlarda kalbe verilen küçük elektrik şokları ile tedavi edilebilmektedir. Bu şok kalp ritmindeki hızı daha üzenli hale getirebilir. Bunun haricinde hkalp atım düzenini normal hale çevirebilecek bazı ilaçlar kullanılabilir. Eğer kalp fazla hızlı atıyor ise kalp atım hızını düşürebilecek ilaçlar verilir. Bazı ağır durumlarda ise kalp piline ihtiyaç duyulabilir ve operasyon ile kalbe pil yerleştirilir.

Atriyal fibrilasyon hastaları için felç olma riski diğer hastalara göre yaklaşık 5 kat daha fazladır. Felç riskini en aza indirgemek için doktor tarafından pıhtı oluşumunu engelleyecek ilaçlar verilebilir. Normalden farklı bir durum olduğunda mutlaka uzmandan yardım alınmalıdır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal