Aslı Baykal Kimdir?

Aslı Baykal'ın siyasete atılacağı konuşuluyor. Peki, Aslı Baykal kimdir? Deniz Baykal Kimdir?

02.06.2021-14:46 - (Son Güncelleme: 02.06.2021-14:46) Aslı Baykal Kimdir?

Aslı Baykal, siyasete atılıyor. Aslı Baykal eski CHP Milletvekili Mehmet Sevigen’in başı çektiği bir ekiple Anadolu’yu gezecek. Aslı Baykal’ın siyasete atılacağı daha önce de konuşulmuştu. 2 Haziran’da çıkan haberlere göre Aslı Baykal, eski CHP milletvekili Mehmet Sevigen ile yeni bir oluşum içinde. Sabah Gazetesi’nden Murat Övür’ün haberine göre Mehmet Sevigen, Aslı Baykal ile beraber Anadolu’yu gezeceklerini söylemiş. Sevigen, bunun halkla muhabbet yolculuğu olacağını da iletmiş.

ASLI BAYKAL KİMDİR?

Deniz Baykal’ın kızı olan Aslı Baykal, 1965 yılında doğdu. Tıpta uzmanlık alan Baykal, Ankara Numune Hastanesi’nde görev aldı. Baykal, 1999 yılından beri Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde biyokimya profesörü olarak görev yapmaktadır. 

Aslı Baykal, araştırmalarını daha çok biyokimya ve diyetetik üstüne yapmaktadır.

Baykal’ın uluslararası dergilerde yayınlanan makaleleri ve aynı zamanda bölüm yazdığı bir kitap bulunmaktadır. "Renkli Biyokimya Atlası" isimli akademik kitapta yazdığı bir bölümü vardır.

Yazdığı Tezler: 

Tıpta Uzmanlık, "Streptozotosin ile diyabetik yapılan sıçanlarda glikasyon ölçümü"

DENİZ BAYKAL KİMDİR?

CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal, 20 Temmuz 1938 tarihinde Antalya’da doğdu. Babası Hüsnü Hilmi Bey, annesi ise Feride Hanım’dır. 1955 yılında Antalya Lisesi’nde mezun oldu. Daha sonra Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 1960 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ne asistan olarak girdi. Doktora çalışmalarını tamamladıktan sonra Rockfeller Bursu ile Amerika’ya gitti. Amerika’da Columbia Üniversitesi ile Berkeley Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdürdü.

DENİZ BAYKAL’IN SİYASİ HAYATI

Siyasetle, 1960’lı yıllarda henüz öğrenciyken tanıştı. Üniversite öğrencisiyken, öğrenci hareketlerine katıldı. CHP’nin 1965 yılı seçimlerindeki yenilgisini analiz ettiği raporla CHP’nin dikkatini çekti.1968’de CHP’ye girerek siyasete atıldı. 1973’te yapılan seçimleri CHP kazanınca, CHP’den Antalya Milletvekili seçildi.

Seçimlerden sonra Bülent Ecevit başbakanlığında kurulan CHP-MSP koalisyon hükümetinden Maliye Bakanı oldu. 1978’de kurulan 3. Hükümette ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yaptı. Bu dönemde parti meclisi, merkez yürütme kurulu ve genel sekreter yardımcılığı görevlerinde bulundu. 1979’da toplanan olağanüstü CHP Kurultayında partiyi ağır bir şekilde eleştirdi. 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra bir süre gözetim altında tutuldu. 1982 anayasasının 5 yıl siyasi yasak getirdiği politikacılar arasında yer aldı. Bu dönemde siyasi olarak yasaklı olmasına rağmen Sosyal Demokrat Halkçı Parti (SHP) üyesi oldu. SHP’den Ankara milletvekili seçildi ve parti içinde üst düzey görevlerde yer aldı. 1990 yılında SHP Genel Başkanlığı’ndan istifa etti.

1992’de CHP Genel Başkanlığı’na seçildi ve 54 yaşına kadar partinin genel başkanlığını yaptı. 1995’te kurulan DYP-CHP koalisyon hükümetinde Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı görevlerini üstlendi. Deniz Baykal, 10 Mayıs 2010 tarihinde genel başkanlık görevinden istifa ettiğini açıkladı. 2011 ve 2015 genel seçimlerinde CHP Antalya Milletvekili seçildi. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal