Asgari ücrette ara zam beklentisi artıyor: SGK Uzmanı o detaya dikkat çekti

Yerel seçim öncesi emekli maaşına seyyanen zam iddiaları bir yana asgari ücrete ara zam konusu da yavaş yavaş gündeme gelmeye başladı. Asgari ücrete geçen yıl olduğu gibi Temmuz’da ek bir zam gelme ihtimalinin ne kadar olduğu merak ediliyor. İşte detaylar…

03.03.2024-10:17 - (Son Güncelleme: 03.03.2024-10:17)

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamalarda asgari ücrete bu yıl ara zam olmayacağını belirtmişti. Ancak yaşanan fiyat artışları ve emekliye seyyanen zam yapılacağı iddialarının giderek güç kazanması, asgari ücretli için de ara zam yapılır mı konusunu gündeme taşıdı. SGK Uzmanı İsmail Sevinç, asgari ücrete Temmuz ayında yüzde 100 zam yapılabileceğini belirtiyor.

SGK Uzmanı o detaya dikkat çekti

SGK Uzmanı İsmail Sevinç, asgari ücrete ara zam iddiaları hakkında şu ifadelere yer verdi:

"Bu konuya birkaç yerden bakalım. Bir; asgari ücret 17 bin lira, temmuz ayına geldiğimiz zaman yüzde 20-25 enflasyonla girecek, onun da ericek. Bir de şu var yüzde 20-25 6 aylık bir TÜFE olduğu zaman tarihinde hiçbir zaman tek zamla götürülmemiş. İstatistik var ya.

Asgari Ücrete Ara Zam

Devlet kasasına prim girmesi önemli

Asgari ücrete artış demek, devletin kasasına da para girmesi demek. Çünkü prim topluyor. Onu artırmazsa emekliye de standart vereceğini de vermekte zorlanır.

Şöyle düşünün siz emekli maaşını yüzde 25 artırıyorsunuz ama asgari ücrete hiçbir şey yapmıyorsunuz. Prim toplayamazsınız. Orada da yüzde 25 yapmazsanız bir anda 300-400 milyardan mahrum kalacaksınız. İster misiniz? Zaten zorlanıyorsunuz. Doğal sonucu olarak, gelir fonksiyonunda var. Sadece iyileştirme değil bir taraftan işleri yürütmek için de gerekiyor. Bence yüzde yüz. 2 aylık enflasyonun yüzde 10'ları aştığı bir ortamda asgari ücretin temmuza götürmesi bile kolay değil.

Emekli maaş artışları devreye gireceği için, normal artışları diyorum, rutin artışlar onun da bir yerden artırıp finanse edecek, edilmesi gerekiyor. Asgari ücret prim artışını kullanılacak. Asgari ücret tek olmaz, olmayacağı belliydi" Sevinç temmuz ayından asgari ücrete ara zam beklediğini bir kez daha yineledi."

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal