Asgari ücretli ev sahibi olacak: Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi

Türkiye’nin şu ana kadarki en büyük sosyal konut projesinin detaylar önümüzdeki Salı günü açıklanacak. Asgari ücretlinin ev sahibi olması amacıyla başlatılan bu proje kapsamında yüzde 10 peşinat, 20 yıl vadeyle ev sahibi olacak. Taksitler, asgari ücretlilerin ödeme şartları sunulacak. Detaylar haberimizde...

10.09.2022-11:16 - (Son Güncelleme: 10.09.2022-12:23) Asgari ücretli ev sahibi olacak: Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi

Konut fiyatlarında yaşanan fiyat artışlarını tersine çevirmek için harekete geçen hükümet, Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal konut projesi için geri sayımı başlattı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önümüzdeki Salı gününde detaylarını açıklayacağı sosyal konut projesi kapsamında 250 bin konut, 100 bin altyapılı konut arsası sahiplerine verilecek. 81 ilde yapılacak ucuz konutlarda emekli, genç, engelli vatandaşlar için ek kontenjan ayrılacak. Vatandaşlar, yüzde 10 peşinatla, 20 yıl vadeyle ev sahibi olabilecek. Taksit miktarı da asgari ücretli çalışanların ödeme imkânına göre belirlenecek.

İlk kez olacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ‘’Ödemelerin toplam hane gelirinin yüzde 30'unu aşmaması gerekiyor" demişti. Bakan Kurum'un açıkladığı hane halkının gelirinin yüzde 30'u sınırı dikkate alındığında İstanbul'da ödenecek en yüksek aylık taksit 4.800-9.600 TL, diğer illerde ise 4.200-8.400 TL olacak. (Gelir limiti şartının bir kişinin mi yoksa 2 kişinin gelirini mi kapsadığı daha tam belli olmadığı için hesaplamada İstanbul için hane halkı geliri 16 bin TL için 4.800 TL'lik taksit karı-kocanın en üst limitten maaş aldığı durumda ise hane geliri 32 bin TL olacağı için 9600 TL hesaplanmıştır) En düşük taksit tutarı asgari ücrete göre hesaplanırsa da ailede tek çalışan varsa 1.650 TL iki çalışan varsa 3.300 TL olacak.’’ diye konuştu. 

Sosyal konut projesi

Projenin detayları belli oldu

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından inşa edilecek konutların 81 ilde yapılması planlanıyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı aylar öncesinden valilikler aracılığıyla talepleri topladı. Vatandaşa uzun vadeli ve ucuza sunulacak Milli Emlak arazileri belirlendi. Konut sahibi olmayan dar gelirli vatandaşlar uygun taksitlerle ev sahibi olma şansını yakalayacak. Ayrıca vatandaş ya sosyal konut projesi ya da ucuz arsaya başvurabilecek. Kampanyada, başvuruların ardından kura yolu ile konut edinimi sağlanacak. Kura sonucunda ev sahibi olmaya hak kazanan vatandaşlar yüzde 10 peşinat verip, 20 seneye ulaşan vadelerle taksit öderek ev sahibi olacak.

Konutlar ne zaman sahiplerine teslim edilecek?

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından inşa edilecek konutların en geç iki sene içerisinde sahiplerine teslim edilmesi bekleniyor. 

Proje kapsamında İstanbul'da geliri 16 bin, diğer illerde ise 14 bin liranın altında olanlar ev sahibi olabilmek için TOKİ'ye başvuru yapabilecek. Dar gelirliler, şehit ve gazi yakınlarının yanı sıra gençler ve emekliler de ayrı kota içinde değerlendirilecek. Gelen yoğun talep üzerine toplam konut sayısının yüzde 20'si gençlere, yüzde 20'si de emekli vatandaş için ayrıldı.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal