Bakanlık açıkladı: Kız kulesinde incelemeler sürüyor! 80 yıllık hataları düzeltiyoruz

Kız Kulesi hakkında açııklamalar yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Müdahale edilmesi şarttı. Kuleye müze formatı kazandırıyoruz. Artık uzaktan seyretmek yok” diye konuştu.

10.09.2022-10:59 - (Son Güncelleme: 10.09.2022-12:23) Bakanlık açıkladı: Kız kulesinde incelemeler sürüyor! 80 yıllık hataları düzeltiyoruz

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, geçtiğimiz yılın Eylül ayından bu yana devam eden Kız Kulesi’ndeki restorasyon çalışmalarını inceledi. Kubbedeki betonarme yapının kuleye yük bindirdiğini söyleyen Bakan Ersoy, ‘’Orta şiddetteki bir depremde yıkılmaya müsait" dedi ve şöyle konuştu: "Hocalarımızın hazırladığı projeyle tekrar bu yapıyı ahşaptan orijinaline uygun şekilde üretip yerine takacağız. Üzerine yine kurşun kaplaması gelecek. Onun üzerine dış etkenlere dayanıklı metalden bayrak direği oturtulacak. Kubbenin üst tarafında da orijinalinde olduğu gibi altın varaklama işlemi de yapılacak." diye konuştu.

Altın varak kubbe yapılacak

Kız Kulesi’nin restorasyonu hakkında konuşan Bakan Ersoy, ‘’80 yıla varan bir hatalar zincirinin düzeltildiği dönemden geçiyoruz. Haddinden fazla yük bindiği için binanın altında çatlaklar var. Oralarda da düzeltme yapılıyor. Artık burası müze kart ile gezilebilecek. 2023 Mart'ta açmayı hedefliyoruz. Kız Kulesi uzaktan seyredilen bir yapıydı şimdi içeriden İstanbul'u seyrettikleri bir yapı haline getirilecek." dedi.


Bakan Ersoy yapılan çalışmalarla ilgili detaylı bilgilerin kizkulesi.com’da yer aldığını söyledi ve ekledi:

 "Bu çalışmaya Eylül 2021'de başladık. O tarihten itibaren hocalarımızla düzenlendiğimiz basın toplantısında yapacağımız işlemleri anlattık. Şeffaflık adına kizkulesi.com adlı bir siteyi devreye alıyoruz. İşlemler belgeleriyle burada."

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal