Asgari ücret tartışmaları alevlendi: En güçlü tahmin hükümetten geldi

Türkiye’deki milyonların gözü kulağı 2023 yılı asgari ücretinin ne kadar olacağıyla ilgili yapılacak olan resmi açıklamalarda. Aralık ayının yaklaşmasıyla beraber kulislerde dolaşan rakamların sayısı artarken, 2023 yılı asgari ücretin ne kadar olacağı hakkında en güçlü tahmin hükümet kanadından geldi. AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş "Yılsonu itibariyle bir miktar refah payını da koyarak herkesin tatmin olacağı, iyi oldu diyebileceği bir asgari ücret gündeme gelecektir" dedi.

24.10.2022-09:10 - (Son Güncelleme: 24.10.2022-17:24)

Her yılının sonunda milyonlarca kişinin geçim kaynağı olan asgari ücreti belirlemek üzere toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, yaklaşık 1 ay sonra 2023 yılı asgari ücretini belirlemek için bir araya gelecek. Asgari ücretle çalışan milyonlarca vatandaş bu toplantıyı iple çekerken, diğer yandan asgari ücretin ne kadar olacağı ile ilgili tartışmalar da devam ediyor. Kulislerde asgari ücret için "8 bin 500 TL" tahminleri öne çıkarken, asgari ücretin 10 bin TL'yi bulacağı hatta aşabileceğini söyleyen de var. Ancak asgari ücrette en güçlü sinyal ise Cumhurbaşkanlığının Meclis'e sunduğu 2023 Merkezi Yönetim Bütçesi'nin satır aralarından çıktı.

En güçlü tahmin hükümetten geldi

Meclis'e sunulan bütçede; 2022'deki 43,1 milyar TL olan işveren sigorta pirim desteği yüzde 58 artırıldı. Yani işverene çalışanlarının sigortası için verilecek destek yüzde 58 yükseltildi. İşveren verilen destek yüzde 58 olunca asgari ücrette de aynı oranda zam beklentisi oluştu. Eğer yüzde 58'lik bir zam oranı olursa asgari ücrete 3 bin 190 TL zam gelecek. Böylece asgari ücret 8 bin 690 TL olabilir.

2023 asgari ücret tahmini

Ocak ayında yapılacak zam için gözler hükümete çevrilirken, yetkili isimlerden yapılan açıklamalar da yakından takip ediliyor.

Numan Kurtulmuş’tan asgari ücret açıklaması

Milliyet'ten Abdullah Karakuş'un sorularını yanıtlayan AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, asgari ücret çalışmalarından memur emekli maaşlarına kadar birçok konuyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş asgari ücret ile ilgili olarak şu ifadelere yer verdi:

"Burada yapılacak şey, fiyat artışlarının karşısında vatandaşımızın alım gücünü arttıracak tedbirlerin ortaya konulmasıdır, klasik bir klişedir, ama onu yapıyoruz. Hükümetin önceliklerinden birisi enflasyonun altında vatandaşımızı ezdirmemektir. Bunun için neredeyse her Bakanlar Kurulundan sonra Sayın Cumhurbaşkanımız alınan tedbirleri açıklıyor.

Geçtiğimiz sene biliyorsunuz asgari ücret 1 yıl içerisinde iki kez yükseltildi. Şimdi de, yılsonu itibariyle bir miktar refah payını da koyarak herkesin tatmin olacağı, iyi oldu diyebileceği bir asgari ücret gündeme gelecektir. İnşallah asgari ücretli, emekli ve memur maaşlarındaki artışlarla da vatandaşlarımız rahat bir nefes alacaktır."

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal