Asgari ücret ne kadar olacak, zammı belli oldu mu? 2023 asgari ücret ne zaman belli olacak, üçüncü toplantı hangi tarihte?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun merakla beklenen ikinci toplantısı bugün gerçekleşti. Toplantıda işçi ve işveren kesimlerinin rakamsal beklentilerini dile getirdiği ifade edilirken milyonlarca çalışan kesin rakamın belli olacağı üçüncü toplantı hakkında araştırmalara başladı. Peki Asgari ücret ne kadar olacak, zammı belli oldu mu? 2023 asgari ücret ne zaman belli olacak, üçüncü toplantı hangi tarihte? İşte asgari ücret ara zammında son durum...

19.06.2023-16:40 - (Son Güncelleme: 19.06.2023-16:40)

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda bugün gerçekleştirilen asgari ücret 2023 zammı toplantısının ardından milyonlarca asgari ücretli alacakları rakamın ne kadar olacağı konusunda yaptığı araştırmaları hızlandırdı. Hükümet, işçi ve işveren temsilcilerinin yer aldığı Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısında zam pazarlığı ikinci toplantıda da neticeye ulaşmadı. Bunun üzerine asgari ücrete yapılacak ara zammın kesinlik kazanacağı toplantı olan asgari ücret üçüncü toplantı hakkındaki gelişmeler takip edilmeye başlandı. Peki Asgari ücret ne kadar olacak, zammı belli oldu mu? 2023 asgari ücret ne zaman belli olacak, üçüncü toplantı hangi tarihte? 

Asgari ücrette ikinci raunt bitti

Bugün saat 10.00’da toplanan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2,5 saat boyunca basına kapalı bir şekilde asgari ücrete zam konusunu tartıştı. Çalışma Genel Müdürü Sadettin Akyıl'ın başkanlığındaki toplantıya, işçileri temsilen TÜRK-İŞ, işverenleri temsilen Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyetleri katıldı.

Toplantının ardından, TÜRK-İŞ Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar basın mensuplarına açıklamada bulundu.

Asgari Ücret Ara Zam

Asgari ücret zammı belli oldu mu?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun görüşmelere devam edeceğini söyleyen Ağar, bu hafta içerisinde asgari ücretin kesin rakamının belirlenebileceğini ifade etti. 

Asgari ücretteki artışın alım gücü ve günün şartları dikkate alınarak yapılmasını istediklerini dile getiren Ağar, şöyle konuştu:

"Hükümet ve işveren tarafından henüz bir rakam masaya gelmedi. İşçiler olarak biz de rakam söylemedik. Kafamızda rakamlar var. Görüşmelerin sonucunda mutabakat sağlanacağını düşünüyoruz ama istediğimiz rakam olmaz ise muhalefet şerhini koyarız."

2023 asgari ücret ne zaman belli olacak?

Asgari ücrette yaşanan son gelişmelerin ardından yeni asgari ücret rakamı ile ilgili tahminler ve söylentiler çoğaldı. İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, brüt 10 bin 8 lira, net 8 bin 506 lira olarak uygulanan mevcut rakama yapılacak artışı belirlemek için 19 Haziran'da 2. kez toplandı.

Yapılacak olan 3. toplantı sonrasında asgari ücret ara zammının açıklanması bekleniyor.

Asgari Ücret

Asgari ücret üçüncü toplantı hangi tarihte? 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 2. toplantısının ardından açıklama yapan Türk-İş Genel Mali Sekreteri Ramazan Ağar şunları söyledi:

"Uzun uzun görüşmeler yaptık. Çalışma hayatı ile ilgili görüşmeleri sunduk. Rakam olarak bir yere gelinmedi. Bu hafta içerisinde üçüncü defa komisyon olarak bir araya geleceğiz. Komisyonda bir karara vardıktan sonra Cumhurbaşkanımız açıklama yapar diye düşünüyorum. Bayramdan önce rakam konusunda bir karar verilir diye düşünüyorum."

Buna göre; Asgari ücret zammı için 3. toplantı bu hafta içerisinde gerçekleştirilecek.

Güncel asgari ücret ne kadar?

Asgari ücret geçtiğimiz Ocak ayında yapılan zamla beraber brüt olarak 10.008 TL, net olarak ise 8.506 TL’ye çıkarıldı. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 11 bin 759 lira 40 kuruş. Bunun 10 bin 8 lirasını brüt asgari ücret, 1551 lira 24 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 200 lira 16 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal