ASELSAN tarafından yerli imkanlarla üretildi: ODAKAN, anlık tarama ile suçluları tespit edebilecek

ASELSAN tarafından yerli ve milli imkanlarla üretilen ‘ODAKAN’ adlı yaka kamerası ile beraber anlık olarak tarama yapılabilecek ve suçlular tespit edilebilecek. İşte detaylar…

24.03.2024-12:52 - (Son Güncelleme: 24.03.2024-12:52)

ASELSAN’ın ürettiği ve anlık olarak suçlu tespitini sağlayacak olan ‘ODAKAN’ adlı yaka kamerası sistemi, güvenlik güçlerinin adeta üçüncü bir gözü olacak. Söz konusu teknolojiyle beraber suç oranının düşürülmesi hedefleniyor.

ASELSAN'dan alınan bilgilere göre, güvenlik güçleri, yerli ve milli ürünlerin son teknolojiyle buluşturulmasıyla güçlendiriliyor.

ODAKAN, güvenlik güçlerinin üçüncü gözü olacak

AA’da yer alan habere göre; bu ürünlerden biri olan ODAKAN yaka kamerası, sahadaki her süreci anlık olarak kayıt altına alabiliyor. Başlangıçta Jandarma Genel Komutanlığı MEBS Başkanlığı'nın ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilen bu yaka kamerası, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı ile yürütülen Akıllı Yol Kontrol Noktaları ve Jandarma Akıllı Devriye Uygulaması (JADU) Projesi kapsamında suçluların veya aranan kişilerin tespiti için jandarma tarafından kullanılmaya başlandı. Daha sonra ise Savunma Sanayii Başkanlığı ile yürütülen Kent Güvenlik Yönetim ve Plaka Tanıma Sistemi (KGYS) Projesi kapsamında, söz konusu kameralar Emniyet Genel Müdürlüğü'nün kullanımına sunuldu.

Anlık olarak suç tespiti yapılabilecek

ODAKAN yaka kamerası, dokunmatik ekranı, gece görüşü imkanı sunan LED aydınlatmaları ve sağladığı tasarım avantajlarıyla güvenlik güçlerine sahada büyük kolaylık sağlıyor. Yüksek çözünürlüklü görüntüleri ve sesli video kaydı yapabilme özelliği sayesinde etkili bir şekilde kullanılıyor. Canlı yayın yapabilme ve görüntüyü hafızasına kaydedebilme özelliği sayesinde anlık tarama yaparak aranan suçluları veya araç plakalarını tespit etmede önemli bir rol üstleniyor. 

Ayrıca, geniş açı çekim yapabilen kamera, ASELSAN vakum sistemiyle şarj ediliyor ve şarj sırasında görüntüler merkezi kayıt birimlerine aktarılıyor. Harici bataryalarıyla kesintisiz kullanım sağlayan yaka kamerası, batarya değişimi sırasında bile çalışmaya devam ediyor ve ön kayıt imkanı sunuyor.

Yaka kamerasının dayanıklılığı da dikkat çekiyor; olumsuz hava koşullarına ve darbelere dayanıklı bir korumaya sahiptir, böylece her türlü saha koşulunda güvenilir bir şekilde çalışabilir.

ASELSAN tarafından yerli imkanlarla üretildi: ODAKAN, anlık tarama ile suçluları tespit edebilecek

Yapay zeka algoritmaları kullanıyor

Güvenlik güçlerinin kullandığı yaka kamerası, konum bilgilerini ilgili kurumlarla paylaşma özelliğine sahip. Böylece, sahadaki personelin nerede olduğu anlık olarak merkeze iletilerek gerektiğinde hızlı müdahale sağlanabiliyor.

Yerli ve milli yapay zeka algoritmalarıyla donatılan yaka kamerası sistemleri, ihtiyaca göre kolaylıkla adapte edilebiliyor. Gelecekte daha yaygın olarak kullanılması planlanan bu kameralar, gelişmiş yüz ve plaka tanıma özelliklerine sahip olacak şekilde tasarlanmaktadır.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal