Araştırmalar Sonuç Verdi! Kovid-19 Aşıları Delta Varyantına Karşı Koruyor mu?

Koronavirüsle verilen yorucu mücadele sonrası, salgın dünya genelinde kontrol altına alındı. Daha sonra ortaya çıkan Delta varyantı ise salgının tekrar yayılması endişesini gündeme getirdi. Peki Kovid-19 aşıları delta varyantına karşı koruyor mu?

06.07.2021-11:17 - (Son Güncelleme: 06.07.2021-13:32)

Çin’de 2019 senesinde ortaya çıkan ve hızla tüm dünyaya yayılan koronavirüs salgını, herkesi derinden sarstı. Uzun ve yorucu bir mücadelenin ardından, üretilen Kovid-19 aşılarıyla salgın kontrol altına alındı. Ancak kısa bir süre ince ilk olarak Hindistan’da ortaya çıkan Delta varyantı, koronavirüsten daha hızlı bir şekilde yayılmaya başladı. Peki Kovid-19 aşıları hızla yayılan Delta varyantına karşı koruyor mu? Sizin için araştırdık…

KOVİD-19 AŞILARI DELTA VARYANTINA KARŞI KORUYOR MU?

Dünya genelinde 4 milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden olan koronavirüs, tam kontrol altına alındı derken, şimdide Delta varyantı ile kendini göstermeye başladı. Hızlıca yayılan Delta varyantı sonrası, Kovid-19 aşılarının yeni virüs üzerindeki etkileri araştırılmaya başlandı. 

‘Sars-Cov-2 B.1.617.2 Delta Variant Emergence ve Vaccine Breakthrough: Collaborative Study’ adıyla, Hindistan ve Cambridge Terapötik İmmünoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü'nden bilim insanlarının ortak ürettiği çalışama, Delta varyantı hakkında önemli sonuçları ortaya çıkardı.

The Indian Express'te yer alan habere göre, Delta varyantının Kovid-19 aşılarına olan etkisi incelendi ve koronavirüs delta varyantının aşı antikorlarına 8 kat daha az duyarlı olduğu tespit edildi.

Cambridge Terapötik İmmünoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Enstitüsü'nden yapılan açıklamada, 'Değerlendirilen tüm senaryolarda, sonuçlarımız Delta varyantının hem daha bulaşıcı olduğunu hem de önceki enfeksiyon tarafından ortaya çıkan önceki bağışıklıktan daha önce dolaşan soylara kıyasla daha iyi kaçabildiğini gösteriyor.' İfadeleri yer aldı.

Delta varyantı ve Kovid-19 arasındaki etkiyi araştıran ekibin üyelerinden Dr. Chand Wattal, 'Virüs sinsi sinsi, hala avını arıyor. Bu mutant, akciğer epitel hücrelerine bağlanmak için, Wuhan türünden çok daha fazla insanı enfekte etme kapasitesini sağlayan gelişmiş başak proteinleriyle geri döndü' şeklinde konuştu. 

Araştırmayı yürüten bilim insanları, ortaya çıkan sonuçların koronavirüse karşı, tedbir ve çalışmaları etkilememesi gerektiğini belirtti. Ancak söz konusu çalışmanın henüz hakemli bir incelemeden geçmediğini anımsatan bazı uzmanlar ise sonuçlar için erken olduğu görüşünde.

HANGİ KOVİD-19  AŞISI DELTA VARYANTINA KARŞI KORUYOR?

Bir diğer merak edilen konu ise Kovid-19 aşılarının Delta varyantı üzerinde ne kadar etkili olduğu. Hangi aşının kullanılmasının delta varyantını önlemede daha iyi olacağı? Bizde sizler için İsrail Kamu Yayın Kuruluşu (KAN), İbrani Üniversitesinin, yaptığı çalışmanın detaylarını araştırdık. 

Kovid-19 Pfizer-BionNTech aşısının Delta varyantı üzerindeki etkilerine karşı yapılan araştırmada, Biontech aşısının Delta varyantına karşı yüzde 70 etkili olduğu belirtildi. 

İbrani Üniversitesinin yaptığı açıklamada, ayrıca Delta varyantının görüldüğü kişilerde aşının, delta varyantında ortaya çıkabilecek ciddi semptomları önlemede etkisinin düşük olduğu da yer aldı. İsrail'de daha önce yapılan araştırmalar, Pfizer-BioNTech aşısının Kovid-19'un diğer varyantlarına karşı yüzde 95 etkili olduğunu ortaya koymuştu.

Sinovac üreticisi sözcüsü Liu Peicheng, Kovid-19 aşısının Delta varyantına karşı oldukça etkili olduğunu açıkladı. Peicheng, Reuters'a yaptığı duyurularda, aşılananlardan alınan kan örneklerine dayanan sonuçların, Delta varyantına karşı nötralize edici etkide üç kat azalma gözlemlendiği bilgisini paylaştı.

3. DOZ ETKİLİ Mİ?

Sinovac aşısıyla ilgili açıklamalarında devem eden Liu Peicheng, uygulanacak üçüncü doz aşının Delta varyantına karşı daha etkili antikolar oluşturacağını belirterek, aşılamanın önemine dikkat çekti. 

Son günlerin tartışılan konularından Delta varyantı ile ilgili bir diğer açıklamada, Moderna ekibinden geldi. Testlerin tamamlandığını belirten ekip, ikinci aşı dozunu aldıktan bir hafta sonra sekiz hastadan kan örnekleri aldı ve onları birden fazla varyanta maruz bıraktı.

Yapılan testler sonrası aşının, Delta varyantı olmak üzere tüm varyantlara karşı yüksek düzeyde nötralize edici antikor üretti. Yapılan resmi açıklamaya göre, antikor seviyeleri Delta varyantına karşı sadece 2,1 kat düştü.

PEKİ DELTA VARYANTI BELİRTİLERİ NE?

Delta varyantına karşı araştırma yapan Profesör Tim Spector, Delta varyantına yakalananlar arasında en çok baş ağrısı, boğaz ağrısı ve burun akıntısı gibi belirtiler görüldüğünü ifade ederek, genç yaştaki hastaların ‘daha ziyade ağır bir soğuk algınlığı geçiriyormuş gibi’ hissedebildiğini söyledi.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal