Araç Alırken Ekspertiz Ücretini Kim Öder?

Araç alırken kontrolleri gerçekleştiren ekspertize ödenen ücret tartışmaya sahip olan bir konudur. Araç alırken ekspertiz ücretini kim öder bu aşamada en çok sorulan sorular arasında yerini alır.

25.07.2020-16:03 - (Son Güncelleme: 25.07.2020-16:00) Araç Alırken Ekspertiz Ücretini Kim Öder?

Araç satın almak isteyenlerin araç alırken ekspertiz ücretini kim öder sorusunu sorduğu ekspertiz bilirkişi olarak adlandırmak doğru olacaktır. Eksperler belli bir alanda uzmanlaşmış ve o alanda yetkinleşmiş olan kişilerdir. Bir ürün satın almak isteyen müşterilere bilgileri sayesinde yardımcı olurlar. İş hakkındaki bilgi birikimlerini müşteri ile paylaşan ekspertiz bu konuda yaptığı incelemeler sonucu bilgi verir. Verdiği bilgi sonucunda da para kazanır. Ekspertizin müşteriye verdiği bilgiler güvenilir olmak zorundadır.

Ekspertiz Yaptırmak Zorunlu Olur Mu?

Araç alımında uzman olan eksperler satın alma aşamasında zorunlu olan bir başvuru şekli değildir. Ama özellikle ikinci el araç alımlarında müşteri kendini daha güvende hissetmek istiyorlarsa başvurmaları gerekir. Çünkü satın alınmak istenen araçta sıkıntılar meydana gelebilir. Bu sıkıntıların önceden bilinmesi ise garanti bir durumun ortaya çıkmasını sağlar.

Ekspertiz İşlemi Nerede Meydana Gelir?

Uzman personelleri barındıran oto ekspertiz firmalarında ekspertiz işlemi yaptırılır. Kurumsal olan bir firma ise güven verme işleminde daha da iyi bir bakış açısına sahip olurlar. Eğer ki firmanın internet sitesi var ise yorumları bu konuda yardımcı olabilecek bilgilerdir.

Ekspertiz Ücreti Ödenmesi

Uzman bir bilirkişiye başvurulup hizmet almanın sonucu bir ücret ortaya çıkar. Bu ücret ise uygulamayı gerçekleştiren ya da gerçekleştirecek olanların merak ettiği bir ücrettir. Araç alırken ekspertiz ücretini kim öder sorusu bu aşamada çok sorulur. Aslında ödemeyi alıcının gerçekleştirildiği görülse de bazı durumlarda bu durum alıcı ile satıcın anlaşması dâhilinde değişim yaşayabilir. Alıcı kendi belirlediği ekspertize aracın bakımını gerçekleştirir ve bilgilerinin erişilmesini sağlar. Aracı kontrol eden ekspertiz firması ise alıcıdan ücret ödemesini temin eder. Alıcı dışında ekspertize araç gösterilmeden önce bazı şartlar dahilinde alıcı ve satıcı anlaşmasını gerçekleştirirse ücreti ortak da ödeyebilir. Hatta ki bazı koşulları alıcı gerçekleştirdiyse yine satıcı ile anlaşması olursa ekspertiz ücretini alıcı sadece tek başına karşılayabilir. Önceden satıcının söylediği bilgiler eşiğinde bir hasar veya arıza tespitinin gerçekleşmesi olursa alıcı araç için bir indirime gitmek isteyebilir. Araç alımını gerçekleştirmek istemiyorsa satıcı ile anlaştığında kendisine verilen eksik bilgilerden dolayı ekspertiz ücretinin satıcı tarafından ödenmesini isteyebilir. Keyfi durumlarda ise bu durum satıcının ödemesi kesinlikle gerçekleşmez. Her daim ücreti alıcı ödemek zorundadır.

Ekspertiz işleminin gerek kalamadığı bir durum vardır. Bu durum ise sekiz yaş üstü araçlarda veya yüz altmış bin kilometrenin üzerinde olan araçlarda gerçekleşir. Ciddi anlamda kullanımı olan bu araçlar için ekspertiz raporunun alınması gerekli değildir.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal