Araba Alırken Vergi İndiriminden Kimler Yararlanır?

Araba sahibi olmak isteyenlerinin bir kısmı arabalara ödenen vergi indiriminden yararlanmak istiyorlar. Hangi özellikler olduğunda bu durumdan faydalanılabileceğini merak edenler ise araba alırken vergi indiriminden kimler yararlanır sorusunu soruyorlar.

25.07.2020-15:38 - (Son Güncelleme: 25.07.2020-17:48) Araba Alırken Vergi İndiriminden Kimler Yararlanır?

Vatandaşların internette en çok tıkladığı sorular ve öğrenilmesini merak ettiği konu tüm bilgileriyle sizlere sunulmuş durumdadır. Bu vergi ise adı Özel Tüketim Vergisi kısaca ÖTV’dir. 2020 yılı içinde özellikle korona virüs etkileri sebebiyle ekonomide çok büyük dalgalanmalar olduğu sebebiyle bu ÖTV indirimlerinde de değişiklikler meydana gelmiştir. Araba alımında ise uygulanabilecek ÖTV araba alırken vergi indiriminden kimler yararlanır sorusunu da sordurttu.

ÖTV İndiriminden Yararlanmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

2020 yılı döviz ve farklı alanlarda oluşan ani yükseliş ve inişler sebebiyle ekonominin çok dalgalandığı bir yıl oldu. Bu yıl içerisindeki dalgalanmalar ise haliyle vergilere de etkisini gösterdi. Özellikle büyük firmaların etkilendiği bir yıl olmuşken bu büyük firmalar içerisinde otomotiv sektörü de bu konuda payını alanlar içerisindedir. Devlet ise sıfır araç alımında ise değişen ekonomi sebebiyle bazı uygulamaları başlatıştır. Bu uygulamalar araba alırken vergi indiriminden kimler yararlanır sorusunun sorulmasına ortam hazırlamıştır.

Engelli Vatandaşlar İçin Belirlenen ÖTV Sınırı Nedir?

Engelli vatandaşlarımız farklı alanlarda sosyal hakları vardır ve bunlardan yararlanabilir. Toplumda var olabilmesi için bazı durumlarda ise onlara karşı kolaylık sağlatılması gerekir. Çünkü bu sayede dezavantajlı durumlarına rağmen hayatın içinden kendilerine rol bulabilirler. Sağlıklı ruha barınan vatandaşların sayısı da bu sayede artışı olur.

ÖTV vergisi ise belirli mal üzerinden belirlenen miktarda alınan harcama vergisi olduğu için kişi başına düşen gelire göre ayarlanması yapılır. Bu vergide olan indirim engelli vatandaşlarımız gibi özel durumlarda meydana gelir. Engelli vatandaşlarımız dışında ÖTV indiriminden yararlanabilecekler ise şehit yakınları, gazi ve gazi yakınlarıdır. Bu vatandaşlarımız ÖTV indiriminden faydalanmak istiyorlarsa 303.200 TL oranında araç alımı gerçekleştirmesi lazım en az.

ÖTV İndiriminden Yararlanmak İçin Gerekli Olan Şartlar Nelerdir?

Engel durumu yüzde kırk ve üzerinde olanların sağlık kuruşlarından aldıkları raporlar eşliğinde ÖTV indiriminden faydalanabilmeleri oluşur. Bu indirim şehit yakını, gazi ve gazi yakınları, engelli vatandaşlar için aslında bir haktır. Onlara yapılan ayrı bir indirim ayrımcılık değil durumların eşitlenmesi sağlayan bir gerçektir. Bu kişilerin bilinmesi ise araba alırken vergi indiriminden kimler yararlanır sorusuna da cevap bulduran bir bilgidir.

Engelli vatandaş eğer ki yüzde doksanın üzerinde engeli varsa aracı kullanma izni verilmiyor olup yine de araç alımını gerçekleştirebiliyorlar. Çünkü aracı engelli vatandaşın yakını kullanılmasına izin verilebiliyor. Bunlar dışında engelli vatandaşlarımızın sağlık kuruluşlarından alacakları araç kullanmak için engel yoktur belgesini almaları aracı kullanmalarını sağlayan bir belge görevini taşır.

Alınan Araç Elde Durması

ÖTV vergisi ile alınan araç vergiden muaf tutulduğu için sıfır araç alımı gerçekleştirilebildiği gibi beş yıl içinde de satışı gerçekleştirilemez. Ayrıca beş yıl içinde bir daha ÖTV indirimi olarak beş yıl içinde ikinci araç alımını yapamaz.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal