Aort Damarı Yırtılması Neden Olur? Tedavisi Mümkün Mü?

Aort damarı yırtılması nedir, belirtileri nelerdir? Aort damarı yırtılması tedavisi hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir? Ünlü Psikolog Doğan Cüceloğlu'nun vefatından sonra tekrar gündeme gelen aort damarı yırtılması neden olur?

18.02.2021-16:39 - (Son Güncelleme: 18.02.2021-16:39) Aort Damarı Yırtılması Neden Olur? Tedavisi Mümkün Mü?

Aort damarı yırtılması, kimi zaman hiçbir belirti vermeden önceden kesecikler oluşturabilirken, özellikle de yüksek tansiyon hastalarında çok  sık görülmektedir. Kimi zamanda çok ani travmalar sebebiyle yaşanabilecek olan aort damarı yırtılması iki farklı  şekilde görülmekte olup bu hastalığın tanısının konulması da oldukça önemlidir. Çoğu zaman belirtileri farklı hastalıklar ile kıyaslanan aort damarı yırtılması hakkında önemli bilgiler...

AORT DAMARI YIRTILMASI NASIL ORTAYA ÇIKAR?

Aort damarı yırtılması iki farklı şekilde olur. Aort damarı öncelikte kalpten çıkıp tüm vücuda kan taşıyan damarın duvarları arasında oluşan fakat damar dışına patlamayan yırtık durumunda acil ameliyat gerekir.  Bir diğer şekli ise aort ana damarının duvarının tamamen patlayarak, kanın dışarı çıkmasıdır. Bu durumda hastaneye dahi yetişilemez, ölüm  çok ani gerçekleşir. Bu nedenle çoğu zaman ölüm nedeni de bilinmez ve kalp krizi gibi değerlendirilmesine sebebiyet verir.  Bu ancak ön tanı ile fark edilebilir olup patlamadan da müdahale ile ameliyata alınır.

Aniden gelişen sırt ağrısı veya göğüs bölgesinde ağrı ile karakterize olan aort diseksiyonu; kalp krizi, çoklu organ yetmezliği ve hatta ölümle sonuçlanabilecek kadar ciddi sonuçlar doğurabilir. Aort diseksiyonu, aort damarının farklı sebeplerle yırtılması ve duvar içine kan dolmasıyla oluşur. Aort yırtılması olarak tanımlanan sendromda ise yaşanan durum şu şekilde özetlenebilir :kanın akmakta olduğu ilk katmandan kendisine bir başka yol bularak ikinci katmana sızması ve akış ile birlikte katmanları birbirinden ayırmasıdır. Kanın bulduğu yeni yolda hızlı bir şekilde akmasıyla, damar yırtılır.

AORT DAMARI TAM OLARAK NEREDEDİR?

Aort, insan vücudundaki en önemli  ve en büyük arterdir. Sol ventrikülden çıkar ve karnın aşağısına doğru uzanır ve sonra daha küçük damarlara doğru birleşir. Aort oksijenlenmiş kanı tüm vücut parçalarına sistemik dolaşımla ulaştırır. Aort damarı kalpten çıkan, vücudun en büyük atar damarıdır. Atardamardır çünkü içinde temiz kan taşır. Temiz kan demek içinde oksijeni en fazla olan kan taşıyan damar demektir. Aort damarı kalbin sol karıncığından yani sol ventrikülünden çıkar. Aortun ana görevi, akciğerlerde temizlenip kalbe dönen temiz kanı vücuda taşıma görevi üstlenmektedir.

AORT DAMARI YIRTILMASI BELİRTİLERİ

Aort yırtılmasının en önemli belirtisi ani gelişen göğüs ağrısıdır. Ağrı öylesine şiddetlidir ki hastalar, iç organlarının yırtıldığı hissine kapıldıklarını ifade ederler. Ağrı ilk olarak yırtığın başladığı yerde hissedilir ve yırtık ilerledikçe aynı doğrultuda yayılır.

AORT DAMARI YIRTILMASI AMELİYATI HAKKINDA

Üç farklı müdahale  seansında yapılması gereken ağır cerrahi ameliyat aynı hasta üzerinde ve ilk bir seansta yapılması gerekliliğini doğuruyor.  Dolayısıyla son derece uzun süren bir ameliyattır. Genellikle bu ameliyat 5-6 saat hatta  bazen de daha uzunca devam ediyor.  Tedavi yöntemi konusunda tek seçenek cerrahi yöntemlerdir; Ancak cerrahi tedavi, oluşan yırtılmanın hastayı ani yüksek hızda  kan kaybı ile şoka sokmasından, hayati organları da etkilemesinden dolayı yine çok yüksek risk barındırmaktadır.

TEDAVİ YÖNTEMİ NEDİR?

Aort damarı yırtılması durumunda, hasta hızlıca, önce ameliyata alınmalıdır ve yırtılmış olan damarın yapay bir damar ile, yani sentetik suni damarlarla değiştirilmesi gerekmektedir. Erken müdahale bu vakalarda hayata bağlarken, en küçük bir gecikme ve erteleme durumunda ani yaşam kaybıyla sonuçlanabilir. Aynı zamanda hastaya sürekli kan verilmesi de gerektiğinden, olabildiğince kan tedarikinin sağlanması gerekmektedir.

Aort diseksiyonunda, bölge de tedavi yönteminde etkili rol oynar. Bazı vakalarda, cerrahi müdahaleye gerek kalmadan da ilaçla tedavi yapılması da olası durumlar arasındadır.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal