Antalya'da artan balık ısırmaları ile ilgili uzman isim açıklamalarda bulundu! 'Ayak bakımı yapıyorlar'

Akdeniz Üniversitesi'nden (AÜ) Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, Antalya’nın dünyaca ünlü Konyaaltı sahilinde son zamanlarda balık ısırma şikayetinin arttığını söyledi. Konu ile ilgili açıklamalar yapan Gökoğlu, "O ısıran balıklar, ayaklarda bulunan yaralara vuruyorlar. Kalkmış derilere dokunuyorlar. Ayaklarda bulunan ölü dokuları ayıklıyorlar. Bir bakıma ayak sağlığı açısından ayak bakımı yapıyorlar. Bunu yapan balıklar sargoz, yaladerma gibi ufak balıklar. Korkulacak bir durum yok." dedi.

16.08.2022-10:07 - (Son Güncelleme: 16.08.2022-10:07)

Antalya'da dünyaca ünlü olan Konyaaltı Sahili'nde son günlerde artan balık ısırması şikayetleri üzerine Akdeniz Üniversitesi'nden (AÜ) Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu ve öğrencileri şikayet yerine gitti. Akdeniz'in mavi kıyılarına dalarak yaptıkları incelemede, vatandaşların balon balığı tarafından olduğu sanılan ısırmaların daha çok zararsız bir tür olan sargoz ve yaladerma gibi ufak balıklara ait olduklarını tespit etti.

Öğrenciler yapılan dalışlar ile deniz canlıları keşfediyorlar

Tatile gitmeyip Antalya'da kalmaya devam eden öğrencileri ile dalış gerçekleştirmeye devam ettiğini söyleyen Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Gökoğlu, "Akdeniz Üniversitesi Sualtı Topluluğu öğrencileri dalışı öğrenmek için yaz tatilinde memleketlerine gitmedi. Antalya’da olan öğrencilerimiz ile zaman zaman falezlere ve Konyaaltı Plajı'na dalışa gidiyoruz. Öğrencilerimiz dalışlarla deniz canlılarını keşfedip, keyif alıyorlar." dedi.

İnsanların ayak bastıkları yerlerde çok sayıda balık yavruları var

Sıcak olan havaların deniz popülasyonunu nasıl etkilediği ile ilgili sorulan soruya da açıklık getiren Gökoğlu, "Şu anda Antalya’da deniz suyu sıcaklığı 30-31 derece dolayında bulunuyor. 10 metrenin altına indiğimiz zaman su sıcaklığı değişiyor. Kışın kıyıya çekilen balıklar, özellikle tropikal sıcak suyu seven balıklar kışın derinlere kaydılar. Yaz döneminde kıyıya geldiler. İnsanların denize girdiği, ayak bastığı yerlerde çok sayıda balık yavrusu var. Özellikle sargoz, melanurya, yaladerma ve çupra yavruları bol miktarda kıyılarda var." ifadelerini kullandı.


"Tehlike arz eden tür için 12.5 TL gibi bir değer biçildi"

Balon balığı kuyruğunda teşvikin artırılmasını değerlendiren Gökoğlu, "Tehlike arz eden tür için 12,5 TL gibi bir değer biçildi. Diğer türler için daha düşük. Bahsedilen tür için de sanıyorum 200 bin civarında bir sayı var. Diğer türler 1 milyon civarında belirtilmiş. Bu popülasyonu çok büyük bir şekilde etkilemez. 200 bin balık Antalya kıyılarından çekilse ne olur, popülasyonu çok fazla etkilemez. Fiyat teşvik edicidir. Balıkçılarımızı korumak lazım." dedi.

"Ayak bakımı yapıyorlar."

Son günlerde balık ısırılmaları ile ilgili çok şikayet geldiğini söyleyen Gökoğlu, "Biz tabi her zaman gördüğümüz görsele inanırız. İnsanlara biz videolarımızı çektik. O ısıran balıklar, ayaklarda bulunan yaralara vuruyorlar. Kalkmış derilere dokunuyorlar. Ayaklarda bulunan ölü dokuları ayıklıyorlar. Bir bakıma ayak sağlığı açısından ayak bakımı yapıyorlar. Zaman zaman yaralara vurdukları zaman, yaraları dişleri ile aldıkları zaman zarar veriyorlar. Balıklar bazen kılları da çekiyor. Bunu yapan balıklar sargoz, yalederma gibi ufak balıklar. Küçük yenebilen balıkların yavrularıdır bunlar. Korkulacak bir durum yok." açıklamalarını yaptı.

Berkay Çakmak
berkay61cakmak@gmail.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal