Anne sütünün faydaları neler? Anne sütü tip 1 diyabeti engelliyor mu?

Anne sütünün bebeğin sağlıklı büyümesi üzerindeki olağanüstü mucizesi artık bütün dünya tarafından biliniyor. Ve anne sütü üzerinde yapılan deneysel çalışmalar aralıksız devam ediyor. Peki anne sütünün faydaları neler? Anne sütü tip 1 diyabeti engelliyor mu? Merak edilen soruların cevaplarını sizin araştırdık…

24.03.2022-10:05 - (Son Güncelleme: 24.03.2022-17:34)

En son bilim adamlarının ulaştıkları bir sonuç kelimenin tam anlamı ile gerçekten mucize. Anne sütü, Tip 1 Diyabeti önlüyor. Nasıl mı? Bu sorunun cevabı yapılan çalışmalarda net bir şekilde veriliyor.

Diyetin tip 1 diyabetteki rolüne ilişkin araştırmalar yetersizliğine rağmen ara vermeden devam ediyor. Bu çerçevede yapılan araştırmalar, uzun süreli emzirmenin ve glütene geç başlamanın hastalık riskini azaltmaya yardımcı olabileceğini gösteren bazı sonuçlara ulaşıldı.

Karolinska Enstitüsü'nden bilim adamları tarafından yapılan bir araştırma, EBioMedicine dergisinde yayınlandı.

Çocuk yaşta görülen ve bugünkü koşullarda tedavisi mümkün olmayan Tip 1 diyabet hastalığı ile ilgili yapılan çalışmalar anne sütünün Tip 1 diyabete karşı daha fazla çocuk otoimmünü geliştirdiği gözlendi.

Araştırmacılara göre, dünyada en sık görülen ikinci hastalık olanTip 1 diyabet hastalığı, yine dünyanın en gelişmiş ülkesi İsveç'te her yıl 100.000 çocuktan 40’ında bu hastalık görülüyor. Tedavisi olmayan bir hastalığın bu oranda görünmesi oldukça korkunç bir düzeydedir.

Bilim adamları yıllardır gelişmiş ülkelerde yaygınlaşan Tip 1 diyabet hastalığının kökenini bulmaya çalışıyorlar. Gelişmiş ülkelerde genç annelerin estetik kaygıdan dolayı çocuklarını emzirmeme yönünde büyük bir eğilim içerisinde oldukları da kayıt altına alınan bir gerçek.

Uzun yıllar konu ile ilgili araştırma yapan uzmanlar maalesef yanlış alanlardan sonuca ulaşmaya çalıştılar. Onlarca yıl genetik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonundan etkilendiği tezinden hareket eden bilim adamlarına karşın genetiğin etkisi konusuna ağırlık vermeye başladılar ve anne sütündeki mucizeyi buldular.

Tip 1 bebeklikte fark edilebiliyor mu?

Tip 1 diyabette diyetin rolüne ilişkin araştırmalar şu ana kadar sonuçsuz kaldı. Şimdi İsveç'teki Karolinska Enstitüsü'ndeki bilim adamları, bebeklik ve çocuklukta anne ve çocuk beslenmesi arasındaki ilişki ve tip 1 diyabet geliştirme riski üzerine mevcut bilimsel çalışmaları inceledi ve analiz etti.

Çalışma yazarı Anna-Maria Lampousi, "Meta-analizimiz, emzirmenin ve ardından glüten uygulamasının tip 1 diyabete karşı koruyucu etkileri olabileceğini gösteriyor" diyerek sözlerini şöyle tamamlıyor:

 "Aynı zamanda, hem genetik hem de çeşitli çevresel faktörlerin tip 1 diyabet geliştirme riskini etkilediğini ve bireysel düzeyde, ister formül ister glüten alıyor olun, ilk birkaç gün içinde riskin hala düşük olduğunu belirtmek önemlidir.”

Anne sütünün mucizesine nasıl ulaşıldı?

Araştırmacılar, Ekim 2020'ye kadar tıp dergilerinde yayınlanan 5.935 makaleyi analiz etti. Toplam çalışma sayısından 96'sı çocuklarda beslenme ve tip 1 diyabet riski ile ilgili sonuçları içermesi ve yeterli kalitede olması nedeniyle meta-analize dâhil edildi. Emzirme, besin alımı yaşı, anne kanındaki besinlere maruz kalma ve bebek maması gibi toplam 26 diyet faktörü analiz edildi.

Anne sütü diyabeti önler mi?

Anne sütü ile ilgili mucize sonuç

En ikna edici kanıtlara sahip çalışmalar, uzun süreli emzirmenin ve daha sonra glütene girişin, daha düşük tip 1 diyabet riski ile ilişkili olduğunu gösterdi. 6-12 ay emzirilen bebeklerin tip 1 diyabet geliştirme riski yüzde 61 daha düşük olduğu tespit edildi. Üç ila altı aylık arasında glüten verilen çocukların, glüteni daha önce bilenlere göre tip 1 diyabet geliştirme olasılığı yüzde 64 daha düşük olduğu gözlemlendi.

Araştırma sonuçlarının tartışılması

Bilim adamları, bu ilişkileri hangi mekanizmaların açıklayabileceği konusunda henüz kesin bir sonuca varmadılar. Bununla birlikte, önceki çalışmalar, emzirmenin genel olarak, öneğin bebeğin bağışıklık sisteminin ve bağırsak mikrobiyomunun gelişimi üzerinde olumlu etkilerini gösterirken, deneysel çalışmalar, glütenin insülin üreten beta hücrelerine zarar verebileceğini göstermiştir.

İnceleme ayrıca, iki ay anne sütü ile beslenen ve daha sonra inek sütüne (iki ila üç ay sonra) ve meyveye (dört ila altı ay arasında) maruz kalan çocuklarda tip 1 diyabet riskinin düşük olduğuna dair kanıtlar buldu.

Ayrıca, çocukluk döneminde artan tip 1 diyabet riski ve günde iki ila üç porsiyon inek sütü bazlı gıda tüketimi ile bir ilişki vardı, ancak bu bulgu kanıtlarda düşük kesinlikte olduğu ortaya çıktı. Araştırmalar ayrıca bebeklik döneminde D vitamini takviyesinin koruyucu etkisine işaret etti.

Çocukları glutenden uzak tutun

Sofia Carlsson, "Bir meta-analiz yoluyla, güçlü veya orta düzeyde kanıtlara sahip hangi diyet faktörlerinin tip 1 diyabet geliştirme riski ile ilişkili olabileceğini deşifre etmeye çalıştık" diyerek sözlerini şöyle tamamlıyor:

"Analizimiz, tip 1 diyabette emzirmenin koruyucu etkilerine ve bebeklik döneminde glüten, inek sütü ve meyvenin geç verilmesinin önemine daha yakından bakma ihtiyacı olduğunu gösteriyor. Aynı zamanda, çoğu diyet faktörünün kanıtı düşüktü ve kesin sonuçlara varabilmek için daha yüksek kaliteli araştırmalara ihtiyacımız var. ”

Başka bir araştırma, anne sütünün prematüre bebeklerde kalp fonksiyonlarını iyileştirdiğini ortaya çıkardı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal