Sauna’nın tetiklediği hastalıklar nelerdir? Kalp hastaları sakın bu hatayı yapmayın

Kardiyovasküler hastalıklardan mustarip kişilerin sauna yerine hamam seçmeleri tavsiye edilir. Ancak aşırı sıcak olan hamamlardan da kaçınılması gerekiyor. Sauna’nın tetiklediği hastalıklar nelerdir? İşte detaylar...

23.03.2022-15:32 - (Son Güncelleme: 23.03.2022-15:46)

Dünyanın değişen ekonomi ve ikamet kültürü ile birlikte oluşan mega kentler ve aralıksız üretim hırsı, bireyler üzerinde farklı hastalıkların oluşmasına sebep oluyor.

Strese bağlı bu hastalıklardan biri ve en önemlisi ise kalp Kardiyovasküler) rahatsızlığıdır. Kalp rahatsızlığı, kişinin yaşam kalitesini oldukça düşürür. Sosyal aktivitelerin bir çoğunu ya yapamaz ya da yüzeysel olarak ce çok kısa süreli yapabilir. Hiçbir ağır spor yapamaz. Ağır kondisyonlar yapamaz. Her istediği yiyeceği yiyemez. Ve sosyal ilişkilerini tamamen stres ve gerilimden uzak bir şekilde yapabilir.

Kalp hastaları neden saunadan uzak durmalıdırlar?

Kalp hastalarının tüm yaşamları boyunca en çok dikkat etmeleri gereken aşırı yorucu sporlardan uzak durmasının yanısıra, kanda aşırı basınç oluşturan sauna ve aşırı sıcak hamamlardan uzak durması gerekiyor.

Kardiyovasküler hastalıklardan mustarip kişilerin sauna yerine hamam seçmeleri tavsiye edilir. Ancak aşırı sıcak olan hamamlardan da kaçınılması gerekiyor. Daha ılık ve hijyeni oldukça yüksek olan hamamları tercih etmeleri gerekiyor.

Konunu uzmanı ve dünyaca ünlü Rusya Sağlık Bakanlığı'nın yetişkin nüfusu için temel sağlık hizmetlerinde baş serbest uzman olan Andrey Tyazhelnikov konu ile ilgili çok önemli görüşleri ileri sürüyor.

Tyazhelnikov’a göre saunanın kuru ısısı, yoğun kardiyo antrenmanına benzer şekilde vücuda güçlü bir yük bindiriyor” diyerek şunları söylüyor:

"Ancak sağlıklı bir insanda vücut adapte oluyorsa ve böyle bir yük damarları çalıştırıyorsa, o zaman kalp problemlerinin varlığında bu tür stresli işlemlere dikkat edilmelidir. Bu durumda hamamı kullanmak daha iyidir. Ilık hamam havası yumuşaktır ve sıcaklığı maksimum 45-55 dereceye ulaşan nemli buhara sahiptir. Hassas etki nedeniyle, neredeyse herkes burayı ziyaret edebilir."

Saunanın zararları nelerdir?

Sauna’nın tetiklediği hastalıklar nelerdir?

Doktora Tyazhelnikov’a göre sauna, hipertansiyon, kalp hastalığı, böbrek hastalığı ve diğer bazı kronik patolojileri olan kişiler için kontrendikedir. Hamam, damar ve cilt iltihabı sorunları için de kontrendikedir. Bu yüzden hekimler, bu hastalıklara maruz kalmış vakalara hamamı tavsiye ediyorlar.

Tyazhelnikov, kronik hastalıkların alevlenmesi sırasında herhangi bir hamamın akut koşullarda ziyaret edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Daha önce Sağlık Bakanlığı Geriatristi Olga Tkacheva, koronavirüse karşı aşılamadan sonraki üç gün içinde hamam ve saunayı ziyaret etmenin bağışıklık tepkisinin şiddetini etkileyerek ilaca karşı daha ciddi bir subjektif toleransa yol açabileceğini söyledi.

Bu arada Geriatri, insanoğlunun yaşlılık ve yaşlılıkla birlikte karşılaştığı fizyonomik ve biyolojik sorunlarla ilgilenen ve tedavi eden Dâhiliye Hastalıkları uzmanlığının bir yan koludur.

Geriatrist olabilmek için, Dâhiliye uzmanlığından sonra 3 yıl boyunca bu alan üzerinden eğitim almak gerekiyor.

Dr. Tkacheva’ya göre, klinik çalışmada hastaların banyo veya saunaya gittiğine dair bir vaka yoktu. Bununla birlikte, böyle bir uyarı vücudun biyokimyasal reaksiyonları, belirli bir metabolizma ile ilişkili olup ters reaksiyonlar gösterebilir.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal