Ankara İçin Deprem Uyarısı: Tehlike Yüksek

Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde görev alan Doç. Dr. Bülent Özmen, son günlerde yapılan faaliyetler sonucu, Ankara'nın deprem riskinin düşünülenden daha yüksek olduğunu açıkladı.

12.01.2021-10:59 - (Son Güncelleme: 12.01.2021-10:58) Ankara İçin Deprem Uyarısı: Tehlike Yüksek
Gazi Üniversitesi Deprem Mühendisliği Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde görevli Doç. Dr. Bülent Özmen, Ankara'nın Kalecik ilçesinde gerçekleşen 4.5 şiddetindeki depreme ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Doç. Dr. Özmen, depremin Ankara’nın hemen hemen kırk kilometre doğu tarafında 'Çankırı Fayı' olarak adlandırılan Kalecik'ten Çankırı’ya doğru giden fayın en güney tarafındaki Elmadağ fay zonu üzerinde gerçekleştiğini dile getirdi.

Bu bölgede yer yer bu büyüklüklerde sarsıntılar meydana geldiğini belirten Doç. Dr. Özmen, "Geçtiğimiz yıl 23 Ocak tarihinde aynı yerde 4,5 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Her ne kadar Ankara kent merkezinin altından geçen fay olmasa da hemen merkezin 30-40 kilometre ötesinde deprem üretme potansiyeli olan fayların olduğunu ve bunların da aktif olduğunu söyleyelim. Bu depremler bize uyarıda bulunuyor" diye konuştu.

ANKARA ETRAFINDAKİ FAYLAR

Özmen, Kalecik’te gerçekleşen sarsıntıya yol açan fay zonunun 1928'de Kalecik bölgesinde 5,6'lık deprem meydana getirdiğini ifade ederek, şu açıklamayı yaptı:

"Bu fay ve bununla ilişkili diğer faylar da 6 şiddetine varacak büyüklüklerde deprem üretme potansiyeline sahip faylar. Ankara kent merkezini baz alıp 35-40 kilometrelik bir yarı çap çizersek bu bölge içerisine düşen diri faylarımız var. Bunların boyutu çok küçük ve yaklaşık 5 şiddetine varacak büyüklükte deprem üretme potansiyeli olan faylar var.

''DEPREM ÜRETME POTANSİYELİ OLAN FAYLAR VAR''

Çemberi 40 ila 60 kilometre arası kadar genişletirsek Dodurga Fayı, Çankırı Fayı gibi 6-6,5 şiddetine varacak büyüklükte deprem üretme potansiyeli olan faylarımız var. Bu çapı 70-80 kilometre çevresine biraz daha büyüttüğümüz anda da Kuzey Anadolu Fayı, Tuz Gölü Fayı, Seyfe Fayı, Ezine Pazarı Fayı gibi 7 ve 7 şiddetinin üzerinde deprem üretme potansiyeli olan faylar da var."

Doç. Dr. Özmen, bu faylar 1000 sene, iki bin sene gibi zamanda kayma hızlarını gerçekleştirdikleri için yer yer Ankara’nın sarsıntı riskinin düşük olduğunun öngörüldüğünün altı çizerek, "Halbuki son zamanlarda yapılan çalışmalar bize Ankara’nın deprem tehlikesinin sanılanın daha yüksek olduğunu gösteriyor. AFAD 2019 yılında yeni bir deprem tehlikesi haritası yayımladı. Burada da Ankara kent merkezinde bulunan bütün ilçelerdeki beklenen deprem tehlike parametrelerini yüzde 50 kadar artırdı. Yani bu durum resmi haritada da ortaya konmuş oldu. Yine bugün gündemimizde olan Kalecik ilçesinin de 2019 yılında yayımlanmış ve yürürlüğe girmiş deprem tehlike haritasında da beklenen yer ivmeleri 30 kadar arttı. Yani son hareketlerle birlikte ve resmi haritayla beraber bu bölgedeki deprem tehlikesinin yükseldiğini bunlar da bize söylüyor" şeklinde konuştu.
DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal