17.02.2020-10:50 (Son Güncelleme:17.02.2020-10:50)

Türk Bilim İnsanları Antarktika'da 10 Binden Fazla Mikrometeorit Topladı

Bu yıl dördüncüsü düzenlenen Antarktika bilim seferi için bilim insanlarımız 9 Ocak’ta Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı öncülüğünce törenle uğurlanmıştı. Kıtada çalışmalarını başarıyla tamamlayan bilim insanlarımızdan bazıları toladıkları 10 bini aşkın mikrometeoritle yurda dönüş gerçekleştirdi.

Kıtaya gerçekleştirilen bilim seferi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yönetiminde yürütülüyor. Ayrıca projenin bilimsel altyapısını TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Kutup Araştırmaları Enstitüsü (KARE) geliştirmişti.

Dördüncüsü gerçekleştirilen bilim seferi kıtada tüm hızıyla devam ediyor. Toplanılan 10 binden fazla mikrometeorit Güneş sistemine yönelik araştırmalara yönelik kullanılacak.

Diğer taraftan ikili iş birlikleri çerçevesinde Türk bilim insanları, Belçika ve Polonya gibi ülkelerin kıtadaki araştırma üslerine de giderek çalışmalar üzerine toplanan verilerden de faydalanıyor.

Bu kapsamda, Kırklareli Üniversitesi Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Doktor Öğretim Üyesi Mehmet Yeşiltaş, Belçika ve Japonya'dan bilim insanlarıyla çıktıkları meteorit arama seferlerini başarıyla tamamladı. Elde ettiği sonuçlarla yurda dönüş yaptı.

Kıtada İlk Defa Mikrometeorit Topladık

Toplanan mikrometeoritler hakkında açıklamalarda bulunan Yeşiltaş, bu materyaller arasında "karbonlu meteorit" gibi önemli ve nadir bulunan taşlarında olduğuna işaret ederek, bu grup meteoritlerin organik moleküller yönünden zenginlik taşıdığını belirtti.

Meteoritlerin içindeki organik moleküllerin uzay koşullarında nasıl ve hangi yollarla oluşmuş olabileceğinin öncelikli olarak araştırılacağı bilgisini veren Yeşiltaş, Antarktika'da ilk kez mikrometeorit de topladıklarını ifade etti.

Yeşiltaş, "Doğu Antarktika'da bulunan dağlardan numuneler topladık. İlk incelemelerimize göre, topladığımız Antarktik mikrometeoritlerin sayısı 10 binin üzerinde." Açıklamalarında bulundu.

Mikrometeoritlerin en fazla 2 milimetrelik kozmik toz parçaları şeklinde olduğunu anlatan Yeşiltaş, konu kapsamında şunları söyledi:

"Mikrometeoritler, kimyasal içerikleri bakımından meteoritlerden farklılıklar gösteriyor. Bu sebeple mikrometeorit araştırmaları, Güneş sistemimizi, oluşumunu ve geçirdiği evreleri anlamamız için büyük önem taşıyor. Antarktika, meteoritler ve mikrometeoritler için çok ideal bir yer. Çünkü kıtadaki soğuk hava ve iklim koşulları sebebiyle buraya düşen örnekler, içeriklerinde bir değişiklik yaşanmadan korunuyor."

Mikrometeoritler Türkiye'de İncelenecek

Yeşiltaş, toplanan mikrometeoritlerin Türkiye'de inceleneceğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Elde edilen sonuçları bilimsel yayınlarla paylaşacağız. Topladığımız mikrometeoritlerin sayısı, toplandığı derinlik ve bölge göz önünde bulundurulduğunda, bunların yaklaşık 2-3 milyon yıldan beri o bölgede birikmekte olduğunu düşünüyoruz ancak bu konuda daha net bir yaş tayini, çalışmalarımız sırasında ortaya konulacak."

Türkiye'de meteorit araştırmaları alanında son yıllarda artan bir farkındalık var ve bu konuda önemli gelişmeler kaydedildi. Konu kapsamında bu yıl 2'nci Meteorit Araştırmaları Çalıştayı düzenlenecek ve konuya ilişkin bilgiler Meteorit Çalışma Grubu tarafından duyurulacak.

Son Dakika Teknoloji Haberleri için aşağı kaydırınız.


DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr