29.07.2022-09:22 (Son Güncelleme:29.07.2022-09:22)

Karantina süresi uzatılıyor mu? Uzman doktorlar karantina süresinin uzatılmasını istiyor

Korona virüs vakaları tekrardan yükselişe geçerken, uzmanların yaptığı son araştırma ezber bozma niteliğinde. Ülkemizde Omicron varyantıyla enfekte olan sağlık çalışanlarının incelediği araştırmaya göre, canlı olan virüs vücudumuzda 14 güne kadar yaşayabiliyor. Bir kişi, 18 kişiye kadar virüs bulaştırabiliyor. Bu tespitin ardından uzmanlar karantina süresinin değişmesini önerdi.

Özellikle Omicron ve alt varyantlarının da etkisiyle korona virüs vakaları tekrardan alarm vermeye başladı. Yaşanan artışın devam etmesi halinde uzmanlar, tekrardan önlemlerin alınmasının gündeme geleceğini söylerken son yapılan araştırmanın sonuçları ise dikkat çekti.


Karantina süresi önermesi

Milliyet'in yaptığı habere göre; Avrupa Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği’nin yayımladığı araştırmada, yüzde 90 korona virüsün Omicron varyantıyla enfekte olan 12 sağlık çalışanı incelendi. Semptom gösterip bunları atlatan üm hastalarda virüsün 5,7,10 ve 14'üncü günlerde olan evreleri incelendi ve pozitiflik oranının giderek düştüğü tespit edildi. Semptomun geçtiğini belirten kişilerde dahi virüs taşıyıcılığının devam ettiğini tespit eden uzmanlar, risk grubundaki kişilerle temasta olan sağlık çalışanlarının da izolasyon süresinin 10 güne kadar uzatılmasını önerdi. Omicron'un ilk döneminde girilen rahatlama ve normalleşme sürecinde Türkiye'de karantina süresi 7 güne gerilemişti. Mevcut uygulamada karantinanın 5'inci günü testi negatif çıkan herkes karantinasını sonlandırabiliyor.

18 kişiye sadece 1 kişi bulaştırabilir

Yeni varyantlarla enfekte olan 1 kişinin 18 kişiye virüsü bulaştırdığını belirten uzmanlar, karantina süresinin uzatılmasını tavsiye etti.

berkay61cakmak@gmail.com