20.06.2022-17:56 (Son Güncelleme:01.07.2022-17:29)

Güneş çarpması belirtileri nelerdir? Güneş çarpması kimlerde görülür? Güneş çarpması için yapılması gereken 5 şey

Yaz aylarında yüksek sıcaklık ve nem sebebiyle en çok görülen rahatsızlıklardan birisi güneş çarpmasıdır. Peki Güneş çarpması belirtileri nelerdir? Güneş çarpması kimlerde görülür? Güneş çarpması için yapılması gereken 5 şey haberimizde...

Yaz mevsiminin gelmesiyle beraber dışarıda vakit geçirmek isteyen kişilerin sayısında belirgin bir artış söz konusu. Fakat yaz aylarında havanın aşırı sıcak ve nemli olması sebebiyle pek çok rahatsızlık ortaya çıkabiliyor. Bu rahatsızlıklardan en çok görülenler arasında yer alan güneş çarpmasının belirtileri ve tedavileri arama motorları üzerinden en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Peki Güneş çarpması belirtileri nelerdir? Güneş çarpması kimlerde görülür?

Güneş çarpması belirtileri nelerdir?

Yaz aylarının getirdiği yüksek sıcaklıklarla beraber vücutlardaki aşırı ısınma haline güneş çarpması adı verilir. Güneş çarpması uzun süre yüksek sıcaklıklara maruz kalınması durumunda ortaya çıkan rahatsızlıklardan birisidir. Güneş çarpmasının belirtilerinden bazıları şunlardır:

Halsizlik ve bitkinlik,

Mide bulantısı ve kusma,

Kalp çarpıntısı,

Şiddetli baş ağrısı,

Cilt kızarıklığı,

Terleme olmaması,

Düşük tansiyon


Güneş çarpması kimlerde görülür?

Yaz mevsiminde sık görülen hastalıklardan birisi olan güneş çarpması kronik rahatsızlığı olan kişilerde daha fazla görülmektedir. 65 yaş üstü kişiler, 5 yaşın altındaki çocuklar güneş çarpmasından en çok etkilenen gruplardır.

Güneş çarpması için yapılması gereken 5 şey nedir?

Güneş çarpması belirtisi gösteren kişilere uygulanması gereken 5 şey şudur:

- Kişi güneş ışınlarının ve sıcaklığın ulaşamayacağı bir yere taşınmalıdır.

- Kişi olabildiğince hızlı bir şekilde soğutulmalıdır. Bunun için kişinin üzerindeki kıravat, mont, ayakkabı gibi boğucu eşyalar çıkarılabilir. Ardından da buz, soğuk su, ıslak havlu gibi serinletici uygulamalar yapılabilir.

- Kişinin bilinci yerindeyse su içirilmelidir. Bilinci kapalı olan kişilerde su içirme, yemek yedirme, kolonya koklatma gibi uygulamalar fayda vermeyecektir.

- Güneş çarpması görülen kişilerin yan yatırılması gerekmektedir.

- Kişinin kan dolaşımının yüksek tutulması için ayaklarının yüksekte tutulması ve beyne kan akışınını sağlanması gerekir.

Güneş çarpmasından korunmak isteyen kişilerin vücutlarına yeterli miktarda su alması gerekmektedir. Su alımının doğru yapılmasıyla vücut güneş ışınlarına karşı daha dirençli olacaktır. Bunun dışında mümkünse saat 10.00 ile 16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmamalıdır. Güneşin dik açıyla geldiği zamanlarda denize girilmemesi de önemlidir.

Güneş çarpmasından korunmak için özellikle 50 faktör ve üzerindeki güneş kremleri ihmal edilmemelidir.

husnagguven@gmail.com