06.09.2021-13:44 (Son Güncelleme:06.09.2021-14:30)

Dünya ABD'nin Afganistan Açıklamasını Konuşuyor!

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, ABD Başkanı Joe Biden'ı Afganistan'dan çekilme meslesinde eleştirmişti. ABD'nin Afganistan'ın durumuyla ilgilenmesiyle alakalı olarak fazla alternatifinin olmadığını söyledi.

ABD'nin Afganistan'ın durumuyla ilgilenmesiyle alakalı olarak fazla alternatifinin olmadığını söyleyen Graham, ‘Başka şansımız yok, Afganistan'a da geri döneceğiz’ dedi.

Bununla birlikte Taliban Sözcüsü, Pencşir'de silahlı toplulukların çatı örgütü durumunda bulunan Afganistan Halk Direniş Cephesi'nin yenildiğini de açıkladı. Pençşir vilayetinin kontrolünü de tamamen ele geçirdiklerini bildirdi.

BAŞKA ŞANSIMIZ YOK, AFGANİSTAN'A GERİ DÖNECEĞİZ

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Afganistan konusunda Amerika Başkanı Joe Biden’ı daha önce eleştirmişti. Fakat ABD'nin Afganistan'ın durumuyla ilgilenmesiyle alakalı olarak fazla alternatifinin olmadığını söyleyerek ‘Başka şansımız yok, Afganistan'a da geri döneceğiz’ ifadelerini kullanarak herkesi şaşırttı.

TERÖRİSTLER BURAYI GÜVELİ BİR SIĞINAK HALİNE GETİREBİLİR

Lindsey Graham, kendisine Taliban’a geri dönüp dönmeyeceklerini soran muhabire şöyle yanıt verdi : ‘Eninde sonunda yapmak zorunda kalacağız çünkü terör tehdidi büyüyecek. Bu bölge radikal gruplar için cazip bir bölge, El Kaide teröristleri burayı güvenli bir sığınak haline getirebilir.’

BAŞKA BİR 9/11 ŞANSI TAVAN YAPTI

Graham daha önce Amerika Başkanı Biden'ın tarihi çekilmeyle ilgili olarak görevden alınması çağrısında bulunmuştu. Şimdi ise ‘Başka bir 9/11 şansı tavan yaptı.’şeklinde konuştu.

TALİBAN, PENCŞİR VİLAYETİNİ TAMAMIYLA KONTROLÜNE ALDIĞINI DUYURDU

Taliban Sözcüsü Zabihullah Mücahid, Pençşir vilayeti tamamen kendi kontrolleri altına geçirdiklerini bildirdi.

Mücahid, sosyal hesabından açıklamada bulunarak, Pencşir'deki son durumla ilgili bilgiler paylaştı. ‘Düşmanın son yuvası Pencşir vilayeti de tamamen fethedilmiştir.’ diyen Mücahid, Pencşir'in ele geçirilmesi ile birlikte ülkede savaşın bittiğini açıkladı.

Afganistan Halk Direniş Cephesi lideri Eski Savunma Bakanı Ahmed Şah Mesud'un oğlu Ahmed Mesud, Taliban'ın Kabil'i ele geçirmiş olduğu 15 Ağustos tarihinden sonra Afganistan’da yeni kurulacak sistemin yönetimiyle alakalı Taliban'dan taleplerde bulundu. Görüşmelerden herhangi bir sonuç alamadılar. Taliban ise silahlı kuvvetlerini bu bölgeye göndermişti. Bir hafta süren çatışmalar sonucuna ise iki taraf da ciddi kayıplar verdi.

TALİBAN'IN AFGANİSTAN'I ELE GEÇİRME SÜRECİ

ABD ile Taliban arasında, Şubat 2020 tarihinde barış anlaşmasına varılmasıyla bu sene uluslararası kuvvetler Afganistan'dan geri çekilme sürecini başlattı.

Anlaşmayla yabancı güçlere saldırılmaması amaçlanıyor. Taliban'ın Afgan güvenlik güçlerine dair faaliyetlerine ilişkin hüküm gelmedi.

Taliban, Afgan hükümetiyle birlikte Doha'daki müzakerelerine devam ediyor. Bunun yanında haziran ayından itibaren şiddetli saldırılar düzenleyerek Afganistan'da pek çok ilçeyi, sonrasında da bir ay içinde il merkezlerini ele geçirdi.

Afganistan’ın başkenti Kabil'i kuşatma altına alan Kabil, 15 Ağustos tarihinde Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin ülkeyi terk etmesinden sonra kenti çatışma yaşanmadan kendi kontrolüne almış oldu.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr