26.11.2018-09:40 (Son Güncelleme:26.11.2018-09:37)

Asgari Ücret Tespit Komisyonu Gelecek Hafta Toplanıyor

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019 senesinde uygulanmaya başlanacak asgari ücreti belirlemek için gelecek hafta çalışmaya başlayacak.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019 senesinde uygulanmaya başlanacak asgari ücreti belirlemek için gelecek hafta çalışmaya başlayacak. Enflasyonda yaşanan artış sebebiyle işçiler hala bin 603 lira olan net asgari ücretin 2 bin liranın üzerine çıkartılmasını talep ediyor. İşveren ise devletin verdiği 100 liralık asgari ücret desteğinin kesilmesiyle pazarlık masasına oturmadan maliyetlerinin yüzde 5 yükseldiğini söylüyor. Çalışanlar bakımından esas risk ise asgari ücretin 2016 öncesinde olduğu gibi senelik değil, 6’şar aylık dönemler halinde yükseltilmesi. Asgari ücret 6 ayda bir yükseltilirse ücretli çalışan 17.5 milyon işçi ve memur asgari geçim indirimi (AGİ) konusunda kayıp yaşayacak.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, gelecek yıl uygulanmaya başlanacak asgari ücreti belirlemek üzere Aralık ayında bir araya gelecek. Komisyonun 4 toplantı yaparak ay sonuna kadar çalışmalarını bitirmesi bekleniyor. Komisyonda işçi, işveren ve devlet 5’şer üye ile temsil ediliyor. Komisyon, kararlarını oy çokluğu kabul ediyor. Komisyonda işçileri TÜRK-İŞ, işverenleri ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil etmekte. Bu yıl TÜRK-İŞ temsilci üyeleri arasında ilk defa bir asgari ücretli işçi de bulunacak.

Son Dakika Ekonomi Haberleri için aşağı kaydırın.

DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr