11.08.2022-11:35 (Son Güncelleme:11.08.2022-12:14)

Akşam 10'dan sonra elektrik yok! Rusya ile sertleşmenin faturası ağır oldu

İspanya'nın, Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında Moskova yönetimi ile restleşmesinin faturası ağır oldu. Kara kışa hazırlanan Almanya'nın yanına İspanya'da eklendi ve enerji tasarrufu planı yürürlüğe girdi. Saat 22.00'den itibaren ışıklar kapatılacak.

Avrupa ciddi bir enerji krizi ile karşı karşıya kaldı. Kara kışa hazırlanan Almanya'nın ardından İspanya'da da yeni tasarruf önlemleri geldi. Ülkede belirsizlikler ve tartışmalara sebebiyet veren planın ilk gününde, uygulamada aksaklıkların olduğu görüldü. Enerji tasarrufu adı altında, kamu binalarında, büyük mağazalarda, havaalanlarında, ticari alanlarda, tren ve otobüs garları gibi ulaşım altyapılarında, kültürel alanlarda, otellerde klima kullanımının yaz boyunca 27 derece ile sınırlandırılması, ayrıca saat 22.00'den sonra kamu binaları, mağazalar ve alışveriş merkezleri vitrinlerinin ışıkları kapatılması gerekiyor. Yeni kurallara bazı yerlerin uyduğu bazılarının ise uyulmadığı görüldü.


Mağaza, restoran ve otel işletmecileri basına yaptıkları açıklamalarda daha açık bilgilendirme ve tam uygulama için zaman istedi. Hükümet yetkilileri, Avrupa Birliği veya Uluslararası Enerji Ajansından yapılan tavsiyeleri hatırlatarak, soğutma veya ısıtmada klimaların sadece 1 derece indirilmesinde kişi başına yüzde 7'lik enerji tasarrufu olacağını savundu. Yeni uygulamada hastaneler, spor salonları, okullar, çamaşırhaneler, kuaförler ya da kültürel anıtların ışıklandırılmaları muaf tutuluyor. Ayrıca kışın da klimalarda 19 dereceye kadar sınırlama getiren planın 1 Kasım 2023'e kadar uygulanması tahmin ediliyor. Ana muhalefetteki sağ görüşlü Halk Partisinin iktidarda olduğu Madrid özerk yönetimindeki yerel hükümet, yeni uygulamayla ilgili Anayasa Mahkemesine itiraz edeceğini duyurdu.

mihrabkurt@haber365.com.tr