25.06.2022-23:58 (Son Güncelleme:25.06.2022-23:58)

Açıktan atama nasıl yapılır, kimler başvurabilir? Açıktan atama anlamı ve açıktan atama ilanları

Kamu kurum ve kuruluşlarında boş olan kadrolara işsiz olan kişilerin atanması işlemine açıktan atama denir. Devlet memuru olmak isteyen kişilerin son zamanlarda en çok meraklı olur, konu, açıktan atamanın nasıl yapıldığıdır. Bu yazımızda ise açıktan atama işlemlerinin nasıl gerçekleştirildiği ve açıktan atama için kimlerin başvuracağı konusunda detaylara yer verdik. İşte, Açıktan atama işlemleri, anlamı ve açıktan atama ilanları..

657 sayılı Devlet Memurları için düzenlenen yönetmelikte memurların özlük hakları ve atanma konuları gibi başlıklar yer almaktadır. Bu başlıklar altında aynı zamanda açıktan atama işlemleri de yer alır. Devlet memuru olarak görev yapmak isteyen çok sayıda adayın en çok merak ettiği konuların başında ise açıktan atama işlemlerinin nasıl yapıldığı ve başvuru sürecinin nasıl geçtiğidir. Yazımızın devamında atama konusuyla ilgili akıllarda yer alan tüm sorulara yanıt verirken aynı zamanda açıktan atama işlemlerinin nasıl yapıldığına dair bilgilere de yer verdik.

Açıktan atama nasıl yapılır, kimler başvurabilir?

Devlet memuru statüsünde istihdam edebilmek için bazı yollara başvurulabilir. Bu yollardan bir tanesi de adı son zamanlarda çok sık duyulmaya başlanan bir kavram olan açıktan atama işlemleridir. Devlet, memurlardan boşalan bazı kadroların doldurulması amacı ile yapılan açıktan atama işlemleri memur statüsünde görev almak isteyenlerin en çok araştırdığı konuların başında gelmeye başladı.


Açıktan atama, genel tabirle herhangi bir kamu kurum ve kuruluşunda görev almak isteyen kişilerin nitelikleri kapsamında boş olan kamu kadrolarına atanması işlemidir. Bu yolla göreve başlayan personel açıktan atamayla memur statüsüne gelmiş sayılır. Bir kamu kurum ve kuruluşuna açıktan atama yolu, yönetmelikler tarafından açık ve net şekilde belirlenmiştir. Hali hazırda bazı istisnalar var olsa bile genel anlamda kamu kurumuna atanmak için KPSS sınav şartı uygulanmaktadır. KPSS sınav şartı ile birlikte kurumların belirlediği başarı oranı haricinde mülakat uygulaması da yapılmaktadır

Açıktan atamayla personel ya da memur alımlarına ilişkin ilanlarda belirtilen başvuru şartlarını taşıyan herkes başvurusunu gerçekleştirebilir.

Açıktan atama ilanları

Açıktan atamalarla ilgili kurum ilanları düzenli olarak yayınlanır. Bu yayınlanan ilanları takip ederek açıktan atama başvuruları hakkında detaylı bilgileri öğrenerek ve başvuru şartlarını yerine getirerek başvurular yapılabilir.

elvan@haber365.com.tr