Amerika Merkez Bankası'nın Faiz Kararı Sonrası Dolar Ne Durumda?

Dün Amerika Merkez Bankası (FED) politika faizini değiştirmeyerek yüzde 0-0,25 aralığında sabit bırakacağını açıklamasının ardından dolarda son durum ne oldu?

17.06.2021-09:09 - (Son Güncelleme: 17.06.2021-09:09) Amerika Merkez Bankası'nın Faiz Kararı Sonrası Dolar Ne Durumda?

Yaklaşık 1 haftalık süreçte düşüş gösteren Dolar/TL, iyi görüşmeler yapıldığı belirtilmesine rağmen Erdoğan-Biden görüşmesinden sonra aşağı yönlü hareketlilik yaşamamıştı. Toplantının ardından ise gözler Amerika Merkez Bankası’nın (FED) faiz kararı alacağı toplantıya çevrilmişti.

FED AÇIKLADI, DOLAR YÜKSELDİ

16 Haziran’da güne 8,55’ten başlayarak, toplantı öncesi 8,50’ye kadar düşüş gösteren Dolar/TL, FED’in faiz kararını açıklamasıyla birlikte 8,60’ın üzerine yükseldi.

Spot altın fiyatında düşüş görülürken ABD tahvil faizleri yeniden yükselişe geçti.

Dün İstanbul serbest piyasada satış fiyatı 8,53 iken kapanış yapan dolar, bugün 8,60'tan açılış yaptı.

FAİZ ARTIŞINDA İLK ADIMLAR 2023'TE GELEBİLİR

Komite daha önce mart ayında 2024 yılına kadar faiz artışının olmayacağını açıklamıştı. 

Salgınla alakalı konuların da konuşulduğu toplantıda, ‘Salgın, ABD ve dünya çapında muazzam insani ve ekonomik zorluklara neden oldu’ ifadeleri yer aldı. 

Salgın süresince hızlanan aşılamanın istihdamın güçlenmesini ve ekonomik aktivitenin artmasını sağladığı belirtildi. Salgında ağır darbe alan bazı sektörlerin halen zayıf olmasına rağmen toparlanmaya çalışıldığı kaydedildi.

FED, politikaların odak noktasının salgından ziyade daha çok tamamen açık bir ekonomiye ağırlığını kaydırması için "dikkate değer ilerlemenin" bekleneceği sözünü tekrarladı.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ MERKEZ BANKASI FAİZ KARARI BEKLENİYOR!

Amerika Merkez Bankası (FED) kararının ardından TCMB’nin yapacağı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında alınan faiz kararı ikinci somut adım olarak bekleniyor.

AA Finans’ın 17 Haziran Perşembe (bugün) gerçekleştireceği PPK toplantısına yönelik piyasa beklenti anketi, 18 ekonomistin katılımıyla sonuca ulaştı.

Ankete göre, ekonomistlerin hepsi politika faizinin sabit tutulmasını bekliyor. Geçtiğimiz ay yapılan PPK toplantısında politika faizi yüzde 19’da sabit bırakılmıştı.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal