Kentsel Dönüşüm Kira Yardımı Başvuruları Nereye Yapılır, Kira Yardımı Kaç Ay Alınır?

Kentsel dönüşüm kira yardımı kaç ay yapılıyor? Kentsel dönüşümde kira yardımı almak için nereye başvuru yapılır? Kentsel dönüşüm kira yardımı için hangi şartları taşımak gerekir?

16.06.2021-16:07 - (Son Güncelleme: 16.06.2021-16:07)

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kentsel dönüşüm kapsamı içerisinde evi yenilenenlere şartları sağlamış olduğu takdirde kira yardımında bulunuyor. Bakanlık tarafından 2021 senesinin ilk çeyreği içerisinde kentsel dönüşüm kapsamında 115 bin hak sahibine toplam 209 milyon lira kira yardımı yapıldığı bilgisi paylaşılmıştı. Kira yardımından yararlanmak isteyen vatandaşlar kaç ay yardım yapıldığını merak ederken, nereye başvuru yapıldığını da internet tarayıcıları içerisinde araştırıyor. Haberimiz içerisinde kentsel dönüşümde verilen kira yardımları hakkında bütün detayları bulabilirsiniz.

KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YARDIMI KAÇ AY YAPILIYOR?

750 ile 1500 TL arasında değişkenlik gösteren kira yardımı dönüşüm kapsamına alınan yapıların tespit edilmesi ile yapılmaktadır. Başvuruları kabul edilen vatandaşlar kentsel dönüşüm neticesinde 18 ay süresince 750 ile 1500 TL arasında değişen rakamlar ile kira yardımı alabilmektedir.

KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YARDIMI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Kentsel dönüşüm kapsamında yıkım kararı alınan konutun tahliye tarihinden itibaren bir yıl içinde ya da riskli yapının yıktırıldığı tarihten itibaren 3 ay içerisinde, riskli yapının bulunduğu il sınırları dahilinde yer alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müdürlükleri ile Belediyeler üzerinden gerekli evraklar ile başvuru yapmaları lazımdır. 

Devletin ödemiş olduğu kira yardımı tutarı kentsel dönüşüm projeleri için riskli yapı belgesi alınmasından sonra ödenmeye başlanıyor. Bunun dışında başvurular Çevre ve Şehircilik Bakanlığı il / ilçe müdürlükleri ile birlikte belediyeler üzerinden de kabul ediliyor. 

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE KİRA YARDIMI ALMAK İÇİN NEREYE BAŞVURU YAPILIR?

Yaşamış oldukları evin kentsel dönüşüm kapsamına dahil edilen vatandaşlar kira yardımı almak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müdürlükleri'ne ve kamuya yapılan başvuru neticesinde kira yardımı alınabilmektedir.

Hak sahiplerine belge ve talep formunun eksiksiz bir şekilde doldurmaları gerektiği ifade edilir. Belgeleri eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurulmasının ardından başvuruları onay alan kişilere 18 ay sürecek olan kira yardımı yapılarak devlet tarafından destekleme politikası gözetilmektedir.

KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YARDIMI BAŞVURU BELGELERİ NELERDİR?

2021 yılı içerisinde kentsel dönüşüm kira yardımı başvurusu yapmak isteyenlerin Bakanlık tarafından istenen belgeleri tamamlaması gerekmektedir. Bu belgeler ise şu şekilde sıralanabilmektedir:

Kentsel dönüşüm kira yardımı için başvuruda bulunan kişinin nüfus cüzdanı fotokopisi örneği,

Güncel alınan tapu kaydı ile birlikte tapu belgesinin ilgili birimlerine iletilmesi zorunlu tutulmuştur,

Başvuru sahibinin kira yardımı ve başvuru işlemi için doldurması öngörülen başvuru dilekçesi örneği,

Yapının hasarlı ve riskli olduğunu ispat eden rapor ve yıkım formu belgesi,

Hak sahibi ya da velinin Ziraat Bankası’nda hesabı bulunduğuna dair hesap cüzdan fotokopisi örneği,

2021 kentsel dönüşüm kira yardımı süreci içerisinde başvuru sahiplerine herhangi bir fatura düzenlenerek, fatura işlem kaydının son 3 aylık süreç içerisinde fatura kaydının onay alarak belgelenmesi lazımdır.

KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YARDIMI İÇİN HANGİ ŞARTLAR ARANIR?

2021 kentsel dönüşüm kira yardımı için gerekli olan şartlar kanun kapsamı içerisinde tespit edilmiştir. Yasa gereğince uygulamanın gerektirdiği hallerde birinci fıkrada belirtilen işlemler haricinde kanun kapsamındaki yapıları kullanmak lazımdır. Hasarlı ve riskli yapıdaki konutlarda yaşamaya devam eden kişilere geçici konut ya da kira yardımı yapılarak mesken yardımı ve kira para desteği yapılmaktadır

Sosyal politikalar bünyesinde ele alınan destekleme ödemeleri kapsamında bu kişilere yapılan anlaşma gereği kira yardımı yapılması öngörülmektedir. Bankaların kullanmış olduğu krediler ile dönüşüm projeleri bankaların özel devlet destekli hesaplarından ödemeleri temin edilmektedir. Sosyal fon destekleri olarak kira yardımı ödenekleri dönüşüm projeleri içerisinde vatandaşa yardım edilmektedir.

Faiz desteğinde bulunan bankaların usul ve esasları Cumhurbaşkanlığı ödenek ve bütçe planlarında ifade edilmektedir. 2021 kentsel dönüşüm kira yardımı ile riskli ve yıkım grubunda yer alan binalar yıkılarak yıkılan binaların yerine daha sağlam ve uzun ömürlü bir şekilde yaşanabilecek, deprem ve doğal afetlere dayanıklı yapı ve binalar inşa edilmektedir. Devlet, sağlamış olduğu kentsel dönüşüm bünyesine alınan binalarda oturan kişilere kira yardım desteği sunmayı sürdürmektedir.

KENTSEL DÖNÜŞÜM KİRA YARDIMI 2021 YILINDA NE KADAR?

Eskiyen binaların yıkılma riski bulunması sebebi ile yerine yeni binalar yapılabiliyor. Yeni binaların yapılması nedeniyle eski binalar boşaltılıyor. Boşaltılan binaların içinde oturan kişiler yeni ev bulmak durumunda kalabiliyor. Bireyler geçici bir süre ile kiraya çıkarak hayatlarına devam edebiliyor. Bu noktada da kişilerin yeni eve çıkması için ödemesi gereken bir kira bedeli bulunuyor.

Devlet kentsel dönüşümden dolayı kiraya çıkan bireylere belirli bir miktar ödeme yapıyor. Kişiler 2021 senesinde devlet tarafından yapılan ödemenin miktarını araştırarak bilgi sahibi olmak istiyor. 2021 senesinde yapılan ödemelerin ne kadar olduğu kişilerce araştırılan bir bilgidir. Kentsel dönüşümden dolayı evini boşaltmak zorunda kalan bireylere aylık olarak 750 ile 1500 arasında bir ödeme yapılabiliyor. Yapılan ödemeler de aylık olarak banka hesaplarına yatırılıyor.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal