Amarantın Faydaları Nelerdir?

Amarant, bilinen diğer ismiyle horozibiği Aztekler'in bulduğu bu şifa dolu bitki. Peki, amarantın faydaları nelerdir? Amarant nasıl kullanılmalıdır? Amarantlı ekmek nasıl yapılır? Detaylar haberimizde...

12.07.2018-15:56 - (Son Güncelleme: 31.12.2021-17:10)

Amarant, bilinen diğer ismiyle horozibiği Aztekler'in bulduğu bu şifa dolu bitki. Aztekler döneminde önemli bir şifa kaynağı olan amarant aslında pembesi, sarısı, beyazı, kırmızısı ile bir süs bitkisi olarak biliniyor. Amarant, süs bitkisi olarak bilinse de yaprakları sebze gibi tüketilebiliyor.

Amarantın tohumları tahıl sayılıyor ve ciddi bir protein kaynağı. Tahıl olarak tüketilen tohumlar tıpkı kinoaya benziyor. Amarant tohumlarını kullanarak birbirinden nefis salatalar, pilavlar yapmanız pek mümkün. 

AMARANTIN FAYDALARI NELERDİR?


- Protein değeri çok yüksektir. Bu besinin 100 gramında 3,8 gram protein bulunmaktadır. Bitkisel protein açısından tam bir mücevher.

- Amarantın içinde kalsiyum, potasyum ve yüksek miktarda lif mevcut. İçeriğindeki lif dolayısıyla bağırsak sisteminin sağlıklı bir şekilde işlemesine de fayda sağlıyor.

- Glutensiz bir besin. Bu sebeple çölyak hastalarının ve glutensiz beslenme düzenine giren kişilerin tüketebileceği bir ürün.

- Amarantın kötü kolestrolü düşürücü etkisi mevcut.

- Amarantın içeriğinde kanserle savaşmaya yardımcı olan skualen denen bir madde bulunmakta. Özellikle amarant yağında fazlaca bulunan bu maddenin kanseri önlediği biliniyor.

- Bu besin hipergliseminin önlenmesine de katkı sağlıyor.

- Yüksek miktarda kalsiyumdan dolayı kemiklere iyi geliyor, kemik erimesi gibi hastalıkların oluşumunu engelliyor ve tedavisinde kilit rol oynuyor.

- Tok tutma özelliğinden dolayı diyetlerde kullanılıyor ve zayıflamaya yardım ediyor.


AMARANT UNU NEDİR?

Bunun yanı sıra amarant unu da mevcut. Amarant unu, amarant tohumlarının öğütülmesinin sonucunda elde edilmektedir. Bu unu ekmeklerin içinde kullanarak daha proteinli ve besleyici bir lezzet yakalayabilirsiniz. Amarantı kek, kurabiye gibi ürünlerinizin içinde de kullanabilirsiniz.

AMARANTLI EKMEK TARİFİ

Amarantlı ekmek için malzemeler:

- 150 g amarant

- 1 paket kuru maya

- 300 ml ılık su

- 350 g tam buğday unu

- Tuz

- 120 g ay çekirdeği içi

- 1 çay kaşığı kimyon tohumu

- 50 g haşhaş tohumu

- 50 g susam

- 1 yemek kaşığı kepek

- 75 ml pekmez

- Taze kekik

AMARANTLI EKMEK NASIL YAPILIR?

Maya ve suyu geniş bir karıştırma kabına alarak ve 15 dakika bekletin. Maya tamamen eridiğinde buğday unu, amarant ve bir tatlı kaşığı kadar tuzu ilave ederek yoğurmaya başlayın. Ay çekirdeği içi, kimyon tohumu, haşhaş tohumu, susam ve kepeği ilave ederek yoğurmaya devam edin. Hamurun üzerini nemli bir bezle örterek bir saat dinlendirin. Mayalanan hamura pekmezi ilave ederek tekrar yoğurma işlemini gerçekleştirin. Yoğurduğunuz hamuru baton kalıba alarak düşük ısılı fırında mayalanması için 40 dakika daha dinlendirin. Mayalanan hamuru önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Pişme işlemi tamamlandığında taze kekik ile süsleyin.  Afiyet olsun...

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal