Altının Yerini Almaya Hazırlanıyor! Son 6 Ay İçerisinde Talep Patladı

Vatandaşlar, sertifikayla satılan 50, 100, 250, 500 gramlık külçe gümüşleri doğum, düğün gibi dönemler için hediyelik takı olarak almaya başlamış durumda.

22.01.2022-14:18 - (Son Güncelleme: 22.01.2022-15:38)

Türkiye'de düğünlerin vazgeçilmezi olarak kullanılan fakat fiyatı son bir yılda yüzde 70'in üzerinde artan altın tahtını gümüşe bırakmaya hazırlanıyor. Son dönemin en güçlü yatırım araçlarından biri olan gümüş artık kuyumcuların vitrinlerinde de yerini almış durumda.

GÜMÜŞ BİR TAKI ARACI OLARAK KULLANIMI BAŞLADI

Gramı 790, çeyrek fiyatı ise 1.300 TL'ye kadar ulaşan altın fiyatları özellikle hediyelik olarak bütçeyi zorlamaya başlayınca külçe gümüşler öne çıkıp dikkat toplamaya başladı. 10, 20, 50, 100, 250, 500 gram ve 1 kg'lık külçeler halinde satılan gümüş, yatırım aracı olmasının yanı sıra hediyelik olma yılında da hazırlıklara başlamış durumda. Külçe gümüşün doğum, ev hediyesi, doğum günü gibi hediyelik olarak satılmaya başladığını ifade eden kuyumcular, düğün sezonu açıldığında gümüşün de artık bir takı aracı haline gelebileceğini ifade ediyor.

KG FİYATI 11 - 12 BİN TL ARASINDA

Külçe olacak bir biçimde kilogram fiyatı 11 ila 12 bin TL arasında satışa çıkarılan gümüşlerin en çok 50 ila 100 gramlıkları talep topluyor. 50, 100, 250, 500 ve 1 kilogramlık her bir külçe için 150 TL işçilik maliyeti ilave ediliyor. 50 gramlık külçeler 680 - 700 TL, 250 gramlıklarsa 3.100 TL'den satılıyor.

Her bir külçe için özel sertifika veriliyor. Bu sertifika uluslararası piyasalarda da geçerli olmasından ötürü külçe gümüşler yurtdışında da satılabiliyor.


6 AYDIR TALEP KATLANDI

Gümüşün son yıllar içerisinde yatırımcısına en çok kazandıran yatırım araçlarından biri olduğunu ifade eden kuyumcular, bu durumun talebi yükselttiğini sözlerine ilave etti.

Gümüşü son 2 - 3 yıldır sattıklarını, fakat vitrine koymadıklarını belirten kuyumcular, 'Son 6 aydır gümüş soranların sayısı neredeyse ikiye katlandı. Böyle olunca biz de vitrinde gümüşleri de sergilemeye başladık. Üst rafta çeyrekler alt rafta gümüşler var. Özellikle son 2-3 aydır çok yüksek bir talep var.' ifadelerini kullandı.

Külçe gümüşün daha bir sıklıkla yatırım aracı olarak alınmış olduğunu belirten kuyumcular, 'Eskiden ev hediyesi olarak altın alınırdı. Ancak altın fiyatlarının yüksek olması ve gümüşün de fiyatlarının artacağı yönündeki beklentiyle birlikte gümüş alımları da hızlandı. Son dönemde özellikle gençler arkadaşlarına ev, doğum hediyesi olarak gümüş alıyor. Henüz düğün sezonu değil ancak talebin bu şekilde devam etmesi halinde biz yaz sezonunda da takı olarak gümüşün de satılacağını düşünüyoruz. Yine çeyrek satışları devam eder ancak bunun yanına gümüş de eklenir.' kelimelerini kullandı.

İNGİLİZ TURİSTLERİN İLGİSİ YÜKSEK

Külçe gümüşe yabancıların da bir hayli ilgi göstermiş olduklarını aktaran kuyumcular, 'Özellikle İngiliz turistlerin ilgisi çok yüksek. Genellikle kilogramlık gümüş alıyorlar.' ifadelerini kullandı. Avrupalı turistlerin de gümüşe ilgi göstermiş olduğunu aktaran kuyumcular, 'Almanlar da son dönemde almaya başladı. Bir de bizim gurbetçiler alıyor. Gümüşte sertifika olduğu için yurtdışında da satabiliyorlar.' dedi.


YILBAŞINDAN BU YANA ARTIŞ HIZLANDI

2021 yılında gümüşte küresel bazda düşüşler yaşandı. Yüzde 11.6 gerileme oldu fakat şu anda vadeli işlemlerde artışlar bulunmakta. 2021 son çeyrekten bu yana ons başına artış hız kazanmış durumda. 24 Kasım tarihinden bu yana gümüşte en yüksek seviyeler görüldü. Gümüş fiyatları Kasım 2021 tarihinde yüzde 2.4 ve dördüncü çeyrekte yüzde 5.9 artış ortaya koydu. Yılbaşından bu yana görülen artış ise yüzde 4.5 oldu.

TEDARİK KRİZİ ÇÖZÜLDÜ

Tedarik zinciri sorunlarının bir kısmı çözüldüğü için endüstriyel gümüş, 2022 yılındaki değerli metal rallisine katkıda bulunacak. BofA emtia stratejistlerine göre daha fazla güneş enerjisine geçiş, gümüş fiyatlarını yükseltebilecek bir diğer önemli etken... Analistler, 2022 yılında boğa piyasası başladığında değerli metalin altından daha iyi performans gösterebileceğini ifade ederek gümüş konusunda iyimserliğini sürdürüyor. Analistler, gümüş fiyatının 24 dolardan 30 dolara çıkabileceğini ifade ediyor.

HİNDİSTAN DA GÜMÜŞE AKIN EDİYOR

Türkiye'deki düğün geleneklerine benzerliğiyle bilinen Hindistan'da da gümüşe bir hücum var. 2021 yılında altın ve gümüş ithalatı pandemi öncesi seviyeyi aştı. Gümüşteki artış ise çok yüksek. 2021'de ithal edilen gümüş, pandemi öncesinin 1.5 katı oldu.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal