Altının Kaderini Belirleyecek Gizli Detay Ortaya Çıktı: Dünya Altın Konseyi Detayları Açıkladı

Dövizde yaşanan dalgalanmalar altını da doğru oranda etkilemekte. Son dönemlerde 793 TL’den işlem gören altın hakkında merak edilen son güncellemeleri sizin için araştırdık. İşte detaylar…

14.01.2022-16:53 - (Son Güncelleme: 14.01.2022-18:08) Altının Kaderini Belirleyecek Gizli Detay Ortaya Çıktı: Dünya Altın Konseyi Detayları Açıkladı

Ekonomide yaşanan inişli çıkışlı durum altını da oldukça etkiledi. Bir ara çeyreğin bin TL’ni üzerinden işlem görmesi sonrası şu sıralar altın, 793 liradan hareket halinde. Ons altın fiyatı ise aynı dakikalarda 1819 dolar civarında seyrediyor. 

Takvim’de yer alan habere göre; Dünya Altın Konseyi, yaptığı değerlendirmede; ABD Merkez Bankası FED'in daha önceki sıkılaşma döngüsünde de noktasal grafiğin daha yüksek bir görünümü işaret ettiğini ancak gerçekleşen faiz artırımlarının belenenden az olduğuna dikkat çekti. Tahvil faizlerin altın üzerinden güçlü bir etkisi olduğunun altını çizen Fed, sıkılaşma döngüsü başlamadan önceki aylarda altın fiyatlarının görece düşük bir performans sergilediğini ifade etti.

FAİZLER ÖNGÖRÜLER KADAR ARTMADI

FED’in daha önceki yaptığı faiz tahminlerinin bekledikleri gibi olmadığına dikkat çeken Dünya Altın Konseyi, altın fiyatlarının faizlerin arttığı ilk dönemlerde görece daha iyi performans gösterdiğine ilgi çekti. FED'in ilk faiz artırımını gerçekleştirmesinden ileri üç ayda ise altının görece üstün performans sergilediğini bildiren altın kuruluşu, ABD hisse piyasalarının faiz artırımları evvel iyi performans gösterdiğini ancak faiz artışları ardından altının arkasında kaldığının altını çizdi. 

Altın ne kadar olacak?

HSBC FAİZ ARTIRIMLARINI İNANDIRICI BULMAMIŞTI

Katıldıkları bir yayında FED’in tutarsız faiz açıklamalarını eleştiren HSBC Sabit Getirili Enstrümanlar Araştırma Birimi Yöneticisi Steven Major 2 yıl içerisinde 6 faiz artırımını inandırıcı bulmadığını dile getirerek, bunun sözlü yönlendirme olma ihtimalini düşündüğünü ifade etmişti. 

Odaklanılması gereken bazı şeyler olduğuna dikkat çeken Major, "Şahsi fikrim, şayet faiz artırımına başlarlarsa bu çok çok olmayacak ve sözlü yönlendirmeler, faiz artırımının hedeflediği şeyin bir bölümünü esasen sağlıyor. Bunun yanısıra odaklanılması gereken iki şey daha var. Bunlar da riskli varlıklar doğrultusunda ne olacağı ve FED'in buna ne reaksiyon vereceği. Bunun FED'in politikalarının bir diğer yönüyle alakası olacağını söyleyebilirim. O da bilanço. Şayet bilançoda daha süratli bir şekilde daralma yaşanırsa riskli varlıklar amacıyla daha büyük bir sorun oluşturacağından faiz artırımının beklenenden daha düşük bir civarda kalmasına sebep olabilir" şeklinde konuşmuştu. 

GRAM ALTIN 800 LİRANIN ÜZERİNDE SEYREDİYOR  

Son dönemlerde tap noktalarını gören altın dün, Türkiye piyasalarının kapanış zamanında 804 TL seviyesinde hareket ederken; bugüne 805 lira seviyeden başladı. Gram altının fiyatı, yeni güne hafif yükselişle başlarken; gün amacıyla da en yüksek 810,08 lira civarını, en düşük ise 802,11 lira civarına ulaştı. Gram altın, ons altın fiyatında ve dolar kurunda yaşanan düşüşün etkisiyle aşağı yönlü hareket ederken, şu dakikalarda yüzde 0.16 oranında düşüşle 806,61 lira seviyesinde görülüyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 1321 lira, Cumhuriyet altını da 5 bin 436 liradan işlem görmekte. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal