Altın fiyatlarında şok eden tahminler: Ünlü analistten kritik gram ve çeyrek altın tahmini! 15 Ekim 2022 güncel altın fiyatları

Yatırımcıların birinci gündem maddesi olan altın fiyatlarında şu sıralarda sert bir düşüş hakim. ABD enflasyon verilerinin açıklanmasının ardından ciddi bir düşüş yaşayan gram ve çeyrek altın fiyatları konusunda ünlü analist Tunç Şatıroğlu’ndan kritik tahminler geldi. İşte 15 Ekim 2022 güncel altın fiyatları...

15.10.2022-16:40 - (Son Güncelleme: 15.10.2022-17:31) Altın fiyatlarında şok eden tahminler: Ünlü analistten kritik gram ve çeyrek altın tahmini! 15 Ekim 2022 güncel altın fiyatları

Altın fiyatları konusundaki güncel durum yatırımcılar başta olmak üzere milyonlarca vatandaşın gündemini meşgul ediyor. Gelecek hafta yapılacak olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararının ne yönde olacağı konusunda tartışmalar sürerken, hafta içinde açıklanan ABD enflasyon verileriyle beraber sert bir düşüş yaşayan Ons ve gram altın yatırımcıların tedirgin olmasına sebep oldu. Ünlü analist Tunç Şatıroğlu’ndan ise yaşanan bu düşüş hakkında önemli açıklamalar geldi. 

ABD enflasyonu altın piyasasını kavurdu

Dünya genelinde açıklanan makroekonomik veriler küresel pay piyasalarında oynaklığı artırmaya devam ediyor. ABD'de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), eylülde aylık yüzde 0,4 ve yıllık yüzde 8,2 ile beklentilerin üzerinde arttı. Değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE de eylülde aylık yüzde 0,6 ve yıllık yüzde 6,6 ile piyasa beklentilerinin üzerinde yükseldi. Böylece çekirdek enflasyon yıllık bazda 1982'den bu yana kaydedilen en yüksek seviyeye ulaştı.

FED’in yeniden faiz artırmasına kesin gözüyle bakılıyor

ABD Merkez Bankası (FED) yetkililerinin hafta boyunca faiz artırma politikalarını destekler nitelikteki söylemleri, bir sonraki FED toplantısında da faiz artırma kararı çıkacağının neredeyse kesin olacağını gösteriyor. Önümüzdeki toplantı ise 1-2 Kasım'da yapılacak. Faiz kararı 2 Kasım saat 21.00'de açıklanacak. Yılın son Fed toplantısı da 13-14 Aralık tarihlerinde düzenlenecek.

Gram ve çeyrek altın fiyatları

Yurt içinde gözler Merkez Bankası faiz kararında

Türkiye ekonomisi ise gelecek hafta gerçekleşecek olan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) perşembe günkü para politikası kararlarına dikkatlerini çevirdi. Dünya genelinin aksine faizi düşürme politikasını sürdüren Merkez Bankası’nın politika faizini yüzde 12’den 11’e düşüreceği tahmin ediliyor.

Altın piyasasında son durum nedir?

ABD'nin tahvil piyasalarında satış baskısı etkili olmayı sürdürürken, ülkede tahvil faizleri 9 haftadır üst üste yükseliyor. ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi bu hafta yaklaşık 18 baz puan yükselişle yüzde 4'ün üzerinde kapanırken, bu seviye Temmuz 2008'den bu yana en yüksek haftalık kapanış olarak kayıtlara geçti. Brent petrolün varil fiyatı bu hafta yüzde 7,2 değer kaybederek 90,7 dolara gerilerken, altının ons fiyatı da yüzde 3 azalışla 1.644 dolara indi. Geçtiğimiz hafta 1024 lira seviyesinde olan gram altın ise bu hafta yüzde 3,81 azalışla 985 liraya geriledi. Dolar/TL haftalık bazda yatay bir seyir izlerken, haftayı bir önceki haftalık kapanışın hemen altında 18,5816'dan tamamladı.

Tunç Şatıroğlu’ndan kritik tahmin

Özellikle altın fiyatlarının yönüne ilişkin uzmanların yorumlarını araştıran yatırımcılar için ünlü Ekonomist Tunç Şatıroğlu’ndan kritik bir altın fiyat tahmini geldi. Düşüşlerin kalıcı olmadığını söyleyen Tunç Şatıroğlu, değerli emtiaların fiyatlarının yüzde 35 artacağını söyledi. Şatıroğlu aynı zaman gram altın fiyatının 1.500 liraya kadar ulaşacağını söyledi. Bu sırada çeyrek altının fiyatı için de yaptığı tahminleri paylaşan Tunç Şatıroğlu, çeyrekte 2,000 lira rakamını işaret etti.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal