Altın fiyatları yükselişte: Gram altın 2000 lira sınırını aştı

Geçtiğimiz haftadan bu yana altında yaşanan yükseliş bugün de etkisini gösterdi. Ons altın 2 bin 19 dolar seviyelerinden alıcı bulurken gram altın ise yeniden 2 bin liranın üzerine çıktı.

20.02.2024-11:07 - (Son Güncelleme: 20.02.2024-17:32)

ABD Merkez Bankası’ndan (Fed) gelecek ekonomik veriler öncesinde altın fiyatlarında hareketlilik devam ediyor. Geçen hafta yine ABD’den gelen verilerle yönünü yukarı çeviren ons altın, bugüne yüzde 0,07 yükselişle 2019 dolardan başladı. Öte yandan gram altın 2005 lira, çeyrek altın ise 3 bin 302 liradan işlem görüyor.

Doların yükselişi yavaşladı

Haber7’nin yer verdiği habere göre; Dolar/TL, kademeli yükseliş trendini sürdürerek yeni bir rekorla günü başladı. Dolar/TL, 30,88 seviyesiyle tarihi zirvesini gördü, aynı dakikalarda euro/TL ise 33,28 seviyesinde işlem gördü. İç piyasada bugün, Hazine'nin şubat ayı iç borçlanma programı yakından takip edilecek. Hazine, şubat ayında belirlediği 250,2 milyar TL iç borçlanma hedefinin 110 milyar TL'sini şu ana kadar tamamladı.

Hazine, bugün iki ve beş yıl vadeli toplam dört borçlanma ile aylık programını sonlandıracak. Ayrıca, Ocak ayına ilişkin merkezi yönetim borç stoku verisi de bugün yayımlanacak.

Altın fiyatları

Türk Lirası, ocak ayında dolar karşısında yüzde 2,7 değer kaybı yaşadı. Yıl başından bu yana ise TL'nin dolar karşısındaki kaybı yüzde 4,4 seviyesinde gerçekleşti.

Faiz kararı Perşembe belli olacak

Piyasalar, önümüzdeki Perşembe günü duyurulacak Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) faiz kararına odaklandı. TCMB'nin faiz oranını yüzde 45 seviyesinde sabit tutması bekleniyor. Ekonomistlerin yıl sonu politika faizi beklentilerinin ortalaması yaklaşık yüzde 36,25 civarında bulunuyor.

Finans çevreleri, Para Politikası Kurulu (PPK) metninde bankanın gelecek dönemde uygulayacağı politikalara dair ipuçlarını yakından inceleyecek.

TCMB, bu yılın ilk enflasyon raporunda, politika faizinin enflasyonun düşürülmesi için gereken parasal sıkılık düzeyinde olduğunu vurgulayarak, faiz indirimine dair konuşmanın "erken" olduğu mesajını vermişti.

Aynı zamanda, dış piyasalarda Avrupa ve ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararı tutanaklarının da öne çıkan gündem maddeleri olduğu bildirildi.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal