Ağrılara İyi Gelen Nane Yağı Nasıl Kullanılır?

Yemeklere tat katmak için sık sık kullandığımız mis kokulu nane, aromatik yağ olarak kullanıldığında da birçok faydası bulunuyor. Peki, nane yağı nasıl kullanılır? Detaylar haberimizde…

07.02.2020-16:55 - (Son Güncelleme: 07.02.2020-16:49) Ağrılara İyi Gelen Nane Yağı Nasıl Kullanılır?

Nane yağı, nane (Mentha) bitkisinin yapraklarından distilasyon yöntemi ile elde edilen aromatik bir yağdır. Nane yaprakları, içeriğinde bolca mentol barındırır ve su buharı distile edildiğinde aktif etken maddeler yoğun bir şekilde çıkarılan yağa geçmiş olur. Antik Uzakdoğu tıbbında sıklıkla kullanılan nane yağının, Yunan ve Mısır kaynaklarında da sözü geçer.

NANE YAĞI NASIL KULLANILIR?

Nane yağının içerisinde bulunan etken maddeler, ağrı kesici, spazm giderici ve kas rahatlatıcı özellikler sağlar. Aynı zamanda nane yağının serinletici ve canlandırıcı özellikleri de vardır. Özellikle gerilim tipi baş ağrısı için nane yağı oldukça etkilidir. Nane yağını koklamak, sinüslerin açılmasını ve tahriş olmuş boğaz bölgesinin rahatlamasını kolaylaştırır. İçeriğindeki antimikrobiyal etkili ve virüslere karşı çalışan etken maddeler sayesinde solunum yollarını da temizler ve rahatlatır. Soğuk algınlığı ve benzeri hastalıklara bağlı burun tıkanıklığı, öksürük gibi şikâyetlerde nane yağını sıcak suya damlatarak buharını koklamak ya da doğrudan yağın kendisini koklamak da etkili olacaktır. Nane yağı, tıpkı soğuk algınlığında olduğu gibi mevsimsel alerjiye bağlı gelişen solunum sorunlarını da burun içi yollarına nüfuz ederek etkisini gösterir. Burun yollarının temizlenmesine yardımcı olduğu için, mevsimsel alerji nedeniyle ortaya çıkan burun tıkanıklığı, sürekli hapşırık, nefes darlığı gibi sıkıntıları hafifletebilir. Tehlikeli enerji içeceklerinin yerine nane yağı ile enerjinizi yükselmeniz mümkün. Nane yağı koklandığında hem hafızayı ve konsantrasyonu etkileyerek zihni güçlendirir, hem de fiziksel performansı artırmaya yardımcıdır. Kaslar üzerindeki rahatlatıcı etkisi ile nane yağı, bağırsaktaki gaz ve spazm sorununu azaltmada da yardımcıdır. Özellikle İrritabl Bağırsak Sendromu (IBS) olarak bilinen yaygın durumda sendroma bağlı gelişen rahatsızlık, karın ağrısı, ishal veya kabızlık gibi durumlarda nane yağının etkili olduğunu gösteren araştırmalar da mevcut. Bir bardak suya 1-2 damla damlatılabilir ya da nane yağı kapsülü şeklinde tüketilebilir. Binlerce yıldır nane, ağzımızın ve dişlerimizin en iyi dostu olarak ün salmış durumda. Nane bitkisinin etken maddeleri aynı zamanda bakteri ve mantar hücrelerini azaltmada da yardımcı olduğundan, ağızda ve dişlerde oluşan sorunların çoğunda olumlu etki ederler. Nane yapraklarında bulunan mentol, birçok kozmetik ürününde olduğu gibi saç bakım ürünlerinde ve şampuanlarda da kullanılmaktadır. Saçları güçlendirir, antiseptik özelliği ile saçta kepek oluşumunu engellemeye yardımcı olur. Çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişen mide bulantısı için nane yağı koklamak oldukça etkili bir çözümdür. Hamilelikte mide bulantısı için de nane yağı güvenle kullanılabilir.

Son Dakika Sağlık Haberleri için aşağı kaydırınız.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal