03.02.2020-17:47 (Son Güncelleme:27.04.2024-06:40)


1

Bağırsak hareketlerinin yavaşlaması soncunda haftada üç veya daha az sayıda dışkılama durumuna kabızlık denir. Şişkinlik ve gaz gibi can sıkıcı belirtilerle kendini gösteren bu durum, genel olarak yanlış beslenme biçimi neden olur. Yediklerimize ve içtiklerimize dikkat etmek, kabızlığa büyük fayda sağlayacaktır. Özellikle bazı gıdalar kabızlık olma olasılığını hafifletmeye veya azaltmaya yardımcı olurken bazıları durumu daha da kötüleştirebilir. İşte yenildiğinde kabızlık neden olan o yiyecekler...



2

Fast Food Yiyecekler

Fast Food Yiyecekler

Fast food yiyecekler, dışkının su içeriğini azalıp, vücuttan atmayı zorlaştıran yüksek miktarda tuz içerirler. Vücut kan dolaşımdaki bu fazla tuzu karşılamak için bağırsaklardaki suyu emer. Bu, vücudun tuz konsantrasyonunu normale döndürmek için izlediği bir yoludur ancak bu yol kabızlığa neden olabilir.



3

Cennet Hurması

Cennet Hurması

Trabzon hurması olarak da bilinen meyve, bazı kişilerde kabızlığa neden olabiliyor. Özellikle ekşi tattaki hurmalar bağırsak salgılarını ve kasılmalarını azaltarak hareketliliği yavaşlatan çok miktarda tanen içerir.



4

Glüten

Glüten

Buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan bir protein olan glüten, Bazı insanlar tarafından tüketildikleri zaman kabızlık yaşamalarına neden olabilir. Bu, glüten intoleransı veya çölyak hastalığı olarak bilinen bir durumdur. Çölyak hastalığı olan biri, glütenli yiyecekler tükettiğinde bağışıklık sistemi bağırsaklarına saldırarak ciddi şekilde zarar verir. Çölyak dışında glüten duyarlılığı (NCGS) ve irritabl bağırsak sendromu (IBS) olanlar da buğday ürünlerine karşı reaksiyon verebilirler. Glütenin kabızlığa neden olduğundan şüpheleniyorsanız diyetinizden hemen çıkarın ve çölyak hastalığını tedavi edebilmek için doktorunuza danışın.



5

İşlenmiş Tahıllar

İşlenmiş Tahıllar

Beyaz ekmek, beyaz pirinç ve beyaz makarna gibi işlenmiş tahıllar lif bakımından oldukça düşük gıdalardır ve kabızlığa neden olurlar. Bunun nedeni, tahılın kepek ve tohum parçalarının işlenme sırasında çıkarılmasıdır. Özellikle kepek içerdiği yoğun lif sayesinde kolay dışkılamaya yardımcı olur. Eğer kabızlık yaşıyorsanız işlenmiş tahıl tüketimini yavaş yavaş azaltmalı ve onun yerine tam tahıllı besinler tüketmelisiniz.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR