Ağırlaştırılmış Müebbet Nedir?

Ağırlaştırılmış müebbet cezası ile müebbet hapis cezasının birtakım farklılıkları vardır. Peki, ağırlaştırılmış müebbet nedir? Ağırlaştırılmış müebbet kimlere verilir?

08.09.2021-15:09 - (Son Güncelleme: 20.01.2022-17:35) Ağırlaştırılmış Müebbet Nedir?

Ağırlaştırılmış müebbet cezası ile ilgili detaylar toplum içerisinde merak edilip araştırılıyor. Bir hayli ağır olduğu bilinen, ömür boyu süren müebbet ile ağırlaştırılmış müebbet arasında birtakım farklılıklar bulunmaktadır. Peki, ağırlaştırılmış müebbet nedir, kimlere verilir?

NEDİR?

Ağırlaştırılmış müebbettin ne olduğu ve ne anlama gelmiş olduğu merak ediliyor. Müebbet hapis, kişinin cezasının ömür boyu süreceği bir hapis cezası türü olarak ifade edilmektedir.

İşlenmiş olan suçlardan hangi suçlara müebbet hapis cezası verileceği ya da cezanın nasıl bir şekilde infaz edileceği ülkeye ve kanununa göre farklılık göstermektedir. Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ise hükümlü kişinin yaşamı süresince devam eden, ancak Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile bununla ilişkili olan tüzükte açıklanmış olan sıkı güvenlik rejimine istinaden çektirilen hapis cezası türü olarak ifade edilir.

Ek olarak ağırlaştırılmış müebbet yine ömür boyu sürecek olan bir cezadır ancak iyi hal indirimi uygulanırsa 30 sene sürebilmektedir. Bazı davalarda birey iki defa ağırlaştırılmış müebbet alabilir, bu durumlarda da kişinin içeriden çıkması için en az 60 yıl geçmesi gerekmektedir.

Ağırlaştırılmış müebbet

KİMLERE VERİLİR?

Kasten öldürme suçunun; a) Tasarlayarak, b) Canavarca hisle ya da eziyet çektirerek, c) Yangın, su baskını, tahrip, batırma veya bombalama veya nükleer, biyolojik veya kimyasal silah kullanmak suretiyle, d) Üstsoy veya altsoydan birine ya da eş veya kardeşe karşı, e) Çocuğa ya da beden veya ruh bakımından kendisini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı, f) Gebe olduğu bilinen kadına karşı, g) Kişinin yerine getirdiği kamu görevi sebebiyle, h) Bir suçu gizlemek, delillerini ortadan kaldırmak ya da işlenmesini kolaylaştırmak ya da yakalanmamak amacıyla, i) Bir suçu işleyememekten dolayı duyduğu infialle, j) Kan gütme saikiyle, k) Töre saikiyle, İşlenmesi durumunda, kişi ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmaktadır.

MÜEBBET İLE AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET ARASINDAKİ FARK NEDİR?

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası hükümlünün hayatı süresince devam eder, kanun ve Cumhurbaşkanınca çıkarılan yönetmelikte belirtilen sıkı güvenlik rejimine göre çektirilir.

Müebbet hapis cezası ise hükümlünün hayatı süresince devam eder.

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal