Açık cezaevi izni nedir? Açık cezaevi ev izni kaç gün?

Mahkumların suç derecelerine göre zaman zaman sevk edildikleri yerlerden birisi olan açık cezaevleri gündemde yer alıyor. Burada bulunan mahkumlar hafta sonları ve bazı özel günlerde evlerinden ayrılabiliyor. Peki Açık cezaevi izni nedir? Açık cezaevi ev izni kaç gün? İşte detaylar…

02.02.2024-10:55 - (Son Güncelleme: 02.02.2024-10:55)

Sosyal medyada araştırılan konulardan birisi olan açık cezaevleri, diğer cezaevlerinden farklı olarak mahkumların belirli bir süre dışarıda zaman geçirmelerine olanak tanımaktadır. Burada bulunan mahkumlar belirli bir süre sonra tahliye edilirler ve tamamen hapishaneden çıkarlar. Peki Açık cezaevi izni nedir? Açık cezaevi ev izni kaç gün?

Açık cezaevi nedir?

Açık cezaevleri, hükümlülerin çalıştırılması esasına dayanan ve dıştan koruma amacı gütmeyen ceza infaz kurumlarıdır. Bu tür cezaevlerinde firara karşı özel koruma önlemleri bulunmaz ve dışarıdan gelen personel tarafından korunmazlar. 

Genellikle cezalarının büyük bir kısmını iyi hal koşullarına uyarak geçiren hükümlüler, kalan ceza sürelerini açık cezaevlerinde geçirirler. Bu şekilde, hükümlülerin sosyal ve çalışma hayatına uyum sağlamaları için bir geçiş süreci oluşturulur.

Açık Cezaevi

Açık cezaevi izni kaç gün?

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un daha önce yaptığı bir açıklamaya göre; açık cezaevi izin süreleri şu şekilde güncellendi:

- Covid-19 iznindeki hükümlüler Covid-19 izin sürecinde olan hükümlülerden, denetimli serbestliğe ayrılmasına 5 yıl veya daha az bir süre kalanlar, tekrar cezaevine dönmeyecek ve geri kalan ceza sürelerini denetimli serbestlik altında tamamlayacak.

- Kapalı ceza infaz kurumlarında bulunan ve cezasının bir kısmını bu kurumlarda geçiren hükümlüler, iyi hal şartını sağladıkları takdirde, cezalarının 3 yıl daha erken bir tarihte açık ceza infaz kurumuna nakledilebilecek.

Kürşat Muratcan Kılıç
kursat@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal