Abdullah Gül Kimdir?

Türkiye Cumhuriyeti 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, uzun süredir siyasetten uzak kalmaya çalışsa da bir türlü beceremiyor. Peki, Abdullah Gül şu an ne yapıyor?

03.07.2020-15:01 - (Son Güncelleme: 03.12.2021-14:07) Abdullah Gül Kimdir?

Abdullah Gül, cumhurbaşkanlığını bıraktığından beri sürekli gündem oluyor. Tekrardan siyasete dönecek mi tartışmaları dönüp dururken kendisi Refah Partisi'nin kuruluş toplantılarına katılmış Ali Babacan ile teke tek toplantılar düzenlemişse de şu an siyasetin içinde aktif olarak yer almıyor. Arada siyasi açıklamalarda bulunsa dahil kendisinin hep siyasetin dışında olarak tanımlamaktadır. En son Temel Karamollaoğlu ile teke tek 2 saate yakın görüşen Abdullah Gül, gündem olmaya devam ediyor. Peki, Abdullah Gül nereli? Abdullah Gül kaç yaşında?

ABDULLAH GÜL MİLLET İTTİFAKININ BAŞKAN ADAYI MI?

Muharrem İnce bugün yaptığı açıklamalarla birlikte Abdullah Gül'ün Millet İttifakı'nın çatı adayı olacağını söyledi. Abdullah Gül ismi daha önce basına sızmışsa da muhalefet liderleri bu iddiaları net bir şekilde reddetmişti.

ABDULLAH GÜL VE EROL OLÇOK FOTOĞRAFLARI PAYLAŞILDI

Erol Olçok 15 Temmuz askeri darbe girişimi sırasında vatanını savunmak için köprüye çıkmış, orada çocuğu ile birlikte öldürülmüştü. Erol Olçok'un 5 yıl sonra Abdullah Gül ile çekildiği fotoğraflar ortaya çıktı. Sosyal medyada bu fotoğraflar gündem oldu. Gül ile birlikte çalışan fotoğrafçı Mehmet Demirci, ""Eski işime dair çok fotoğraf paylaşma taraftarı değilim fakat bu sefer karşıma çıkan fotoğrafları paylaşacağım. Daha önce yayınlanmamıştı. Abdullah Gül'e de göstermemiştim." açıklamalarında bulundu. Erol Olçok, Ak Parti'nin kurulduğu günden beri reklam ve stratejisini belirleyen isim olarak bir döneme damga vurmuştu. 

ABDULLAH GÜL KİMDİR?

Abdullah Gül, 29 Ekim 1950 yılında Malatya'da doğmuştur. Babası Ahmet Hamdi Gül, annesi Adeviye Gül’dür. İlköğretim yıllarını, Gazi Paşa İlkokulu ve Nazmi Toker Ortaokulu‘nda tamamlamış, lise eğitimini ise Kayseri Lisesi’nde devam ettirmiştir.

Lise mezuniyetinin ardından, İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni kazanarak İstanbul’a yerleşmiştir. 1974’te yine bu fakültede doktora yapmaya başlamış, çalışmalarını devam ettirmek için iki seneliğine İngiltere’ye gitmiştir. 1983’te ise İstanbul Üniversitesi’nden Doktor unvanı ile mezun olmuştur.

Abdullah Gül, Sakarya Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nde dersler vermiştir. Hatta bu bölümün kuruluş aşamasında da yer almıştır. 1989 yılında ise iktisat dalında Doçent olmuştur.

ABDULLAH GÜL VE REFAH PARTİSİ

Abdullah Gül, 1983’te Doktor unvanını kazandıktan sonra 1991’e kadar Cidde İslam Kalkınma Bankası’nda ekonomi uzmanı olarak görev yapmıştır. Tüm bu çalışmalarının yanında, siyaset ile de yakından ilgilenen Abdullah Gül, 1975’te şu anki adıyla Fazilet Partisi’nin seçim kampanyalarında aktif rol oynamıştır. Milli Türk Talebe Birliği’nin etkin üyelerinden biri olmuştur. Bu sebeple 1980 darbesi sonrası tutuklanmış, 1 ay içeride kalmıştır.


 Abdullah Gül, 1991 yılında, Refah Partisi Kayseri Milletvekili olarak meclise girmiştir. 1995 senesine kadar Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu üyeliği yapmıştır. Abdullah Gül, 1992’de, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi üyeliği alan ve burada yürüttüğü önemli faaliyetler sonucunda ‘Liyakat Madalyası’ ve Sürekli Onursal Üyelik’ unvanına layık görülen, Türkiye’nin önemli siyasi figürlerinden biridir. 1991’ den 2002’ye kadar, önce Refah Partisi, sonra Fazilet Partisi’nde, 5 dönem boyunca milletvekilliği görevini devam ettirmiştir. Refah Partisi bünyesinde dış işleri alanında komisyon üyeliği ve genel başkan yardımcılığı yapmıştır.

ABDULLAH GÜL VE CUMHURBAŞKANLIĞI

Abdullah Gül, Adalet ve Kalkınma Partisi’nin kurucu üyelerindendir. Fazilet Partisi’nin kapatılmasından sonra, 2001 yılında Ak Parti’nin kuruluşunda yer alarak, partinin Siyasi ve Hukiki İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olmuştur. 2002 senesinde tekrar Kayseri Milletvekili olarak hizmete başlayan Abdullah Gül, Türkiye Cumhuriyeti’nin 58. Başbakanı olarak görev yapmıştır. 2002 Kasım ayında, hükümeti kurmak ile görevlendirilerek Başbakan olmuştur.


2003 yılında, hükümetin, Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasal yasağını kaldırması üzerine, Erdoğan başbakanlık görevine gelmiş, Abdullah Gül ise 2007’ye kadar Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı olarak çalışmıştır. Abdullah Gül, 2007 senesinde Cumhurbaşkanlığı görevine seçilmiştir. 2014’ün Ağustos ayında Cumhurbaşkanlığı görevi sona ermiştir.


ABDULLAH GÜL ALDIĞI MADALYALAR

Cumhurbaşkanlığı döneminde birçok ülkeyi ziyaret etmesi ve AB ile yakın ilişki kurmasıyla bilinen Abdullah Gül, birçok ülkeden madalya almıştır. Avrupa Konseyi, İtalya, Hollanda gibi ülkelerden devlet nişanı alan Abdullah Gül, Cumhurbaşkanlığı görevinden ayrılırken Türkiye Cumhuriyeti Devlet Şeref Madalyası'nı Recep Tayyip Erdoğan tarafından almıştır. Abdullah Gül İngiltere tarafından verilen Yılın Devlet adamı ödülü de bulunmaktadır.

ABDULLAH GÜL EŞİ

Abdullah Gül, 1980 yılında kendisinde 15 yaş küçük olan Hayrünissa Özyurt ile dünya evine girmiştir. Bu evlilikten Kübra, Mehmet Emre ve Ahmet Münir olmak üzere üç çocuğu vardır. 2017 tarihinde, babası Ahmet Hamdi Gül, organ yetmezliği sebebiyle vefat etmiştir. 

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

En Çok Okunanlar

Modal