AB'den Türkiye'deki Göçmenlere İlişkin 780 Milyon Euro Destek

Avrupa Birliği (AB), Türkiye'deki göçmenler için 2016 senesinde taahhüt ettiği altı milyar euroluk kaynağın son bölümünü sözleşmeye bağladı. Bu çerçevede Avrupa Birliği, Türkiye'ye 780 milyon euro destek sağlayacak.

17.12.2020-16:29 - (Son Güncelleme: 17.12.2020-16:26)

Avrupa Birliği Türkiye Delagasyonu aracılığıyla, "Türkiye'deki Sığınmacılar için Mali Yardım Programı" (FRIT) çerçevesinde mart 2016 tarihinde vaat edilen altı milyar euro olan paketin 780 milyon euroluk son bölümünün de anlaşmaya bağlanma sürecinin sona ermesi sebebiyle delegasyon binasında basın toplantısı gerçekleştirdi.

 

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Adnan Ertem, Türkiye'de olan Mülteciler için Mali Yardım Programı çerçevesinde 245 milyon euroluk kaynağı olan Tamamlayıcı Sosyal Uyum Yardımı Programı'nın (T-SUY) başlatılacağını belirtildi.

Toplantıya internet aracılığıyla katılan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı Adnan Ertem, Mali Yardım Programı çerçevesinde göçmenlerin hayat koşullarının iyileştirilmesiyle ilgili 245 milyon +20 milyon euroluk kaynağın direkt hibe desteği olarak verileceğini belirtti.

Türkiye-AB münasebetlerinin gelişmesinin istendiği dönemde bu kritik anlaşmanın münasebetlerin geleceği için de anlamlı bir hamle olacağının altını çizen Ertem, şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'nin coğrafi konumu, birçok göçmen ve yabancı için bizi transit veya ev sahibi ülke konumuna getirdi ve getirmeye de devam ediyor. Yaşam mücadelesi veren bu insanları karşılayıp, insani şartlarda ağırlamayı sürdürmek adına bu fonların devamlılığı küresel yük paylaşımı bağlamında gereklidir."

Ev sahipliği yapılan muhafaza altında olan şahısların eğitim ile sağlık hak ve hizmetlere erişimini temin etmeye ilişkin gayretlerin sürdüğüne vurgu yapan Ertem, bu kapsamında Yabancılara Yönelik Sosyal Uyum Yardımı Programı'nın (SUY) tarihte yapılan en büyük insani destek programı olduğunu belirtti.

Uluslararası Kızılhaç ile Kızılay Dernekleri Federasyonu (IFRC), SUY Programı ve Avrupa Birliği finansmanı, Türk Kızılay ile Türk devlet kuruluşları arasındaki anlaşma ile Türkiye'nin ev sahibi olduğu 1,8 milyonun üzerinde yabancı kişiye her ay insani destek temin ettiği bilgisini aktaran Bakan Yardımcısı Ertem, şu ifadeleri kullandı:

"Yerinden edilen bu insanların temel ihtiyaçlarının karşılanması bu fonların desteği ve ortakların üstün gayretleri ile sağlanmaktadır. Halihazırda uygulanan SUY Programı'nın tamamlayıcısı 245 milyon euroluk bu fon, Sosyal Yardımlar Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, Türk Kızılay ortaklığında en savunmasız mültecilerin yaşam standartlarının temel ihtiyaç desteğiyle iyileştirilmesi projesi olarak uygulanacaktır. Bu projeyi kısaca T-SUY olarak adlandırıyoruz. T-SUY, Tamamlayıcı Sosyal Uyum Yardımı anlamına gelmektedir. T-SUY derken projemizin Sosyal Uyum Yardımı'nın desteği ve tamamlayıcısı olduğunu vurgulamak istiyoruz. Nitekim bu projeyi de SUY projemizde olduğu gibi Kızılay Kart platformunda uygulayacağız ve SUY'da olduğu gibi insani yardım anlayışını devam ettireceğiz."

DNC Medya
DNC Medya
bilgi@haber365.com.tr
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal