ABD’den Türkiye mesajı: Başkan Joe Biden’dan F-16 açıklaması!

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, gerçekleştirdiği günlük basın toplantısında açıklamalarda bulunurken, bugün bir grup Demokrat Kongre üyesinin Biden'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Madrid'de yaptığı görüşme sonrası F-16 satışı konusundaki olumlu açıklamalarını eleştirmesini değerlendirdi.

06.07.2022-09:54 - (Son Güncelleme: 06.07.2022-11:01)

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, Türkiye'ye F-16 satışı konusunda açıklamalarda bulundu. Jean-Pierre, Bu konu üzerinde birkaç aydır görüştüklerini ve ABD Başkanı Joe Biden'ın bu talebi desteklediğini ifade etti.

"F-16 konusunda biz gayet netiz"

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, gerçekleştirdiği günlük basın toplantısında açıklamalarda bulunurken, bugün bir grup Demokrat Kongre üyesinin Biden'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Madrid'de yaptığı görüşme sonrası F-16 satışı konusundaki olumlu açıklamalarını eleştirmesini değerlendirdi. F-16 konusundaki görüşmelerin bir süredir gündemde olduğuna vurgulayan Jean-Pierre, "F-16 konusunda biz gayet netiz. Bu konuda birkaç aydır görüşüyoruz. Biden, bu talebi gerçekten destekliyor. Bunun dışında yeni bir şey yok." ifadelerini kullandı.


"İhtiyacım olan şey Kongre onayı"

İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenen NATO Liderler Zirvesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden bir araya geldi. ABD Başkanı Biden, 30 Haziran'daki basın toplantısında Türkiye'ye F-16 savaş uçaklarını satmaları gerektiğini, bunun için ABD Kongresinden onay alabileceklerini dile getiren Biden, "(Cumhurbaşkanı Erdoğan'a) Kendisine söylediğim aralık ayında söylediğimle aynı. (Türkiye'ye) F-16 uçaklarını satmalıyız ve aynı zamanda uçakları modernize etmeliyiz. Bunu yapmamak bizim çıkarımıza değil. Aralıktan beri tutumumu değiştirmediğimi kendilerine ifade ettim. Bir karşılık da olmadığını ve sadece satmamız gerektiğini söyledim. Bunu yapabilmek için ihtiyacım olan şey Kongre onayı. Bu onayı alacağımızı düşünüyorum." açıklamalarında bulunmuştu.

Desteğe eleştiri

Bugün ise ABD Temsilciler Meclisindeki bir grup Senatör, Biden'a gönderdikleri mektupta bu desteği eleştirmişti.

Ertuğ Güveniş
ertugguvenıs@outlook.com
YORUM YAZ..

BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Modal